flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Новий вид покарання - пробаційний нагляд

12 квітня 2023, 16:55

Запропонованим законопроектом передбачено заміну арешту на покарання у вигляді пробаційного нагляду у санкціях статей Особливої частини Кримінального кодексу України. Буде призначатися судом на строк від одного до п'яти років із застосуванням наглядових та соціально-виховних заходів без ізоляції від суспільства. Відповідно, суд покладатиме на засудженого до пробаційного нагляду такі обов'язки - періодично з'являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти про зміну свого місця проживання, роботи або навчання; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації та інші додаткові вимоги.

Статтю ККУ про арешт пропонується викласти наступним чином:

   «1. Покарання у виді арешту полягає в триманні засудженого військовослужбовця в умовах ізоляції на гаупвахті і встановлюється на строк від одного до шести місяців.

  1. Арешт не застосовується до вагітних жінок та до жінок, які мають дітей віком до семи років».

(законопроект № 9185 "Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України щодо удосконалення видів кримінальних покарань в умовах воєнного стану").