flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Придніпровський районний суд м. Черкаси вперше застосував екстрадицію на Черкащині

21 квітня 2023, 11:21
Для забезпечення швидкого, повного та неупередженого судового розгляду, щодо притягнення особи, яка вчинила кримінальне правопорушення на території іншої держави, слідчий суддя Придніпровського районного суду м. Черкаси В’ячеслав Піковський, у відкритому судовому засіданні розглянув заяву громадянина Португальської Республіки та Держави Ізраїль Х. про застосування до нього спрощеного порядку видачі (екстрадиції) до Держави Ізраїль.
Держава Ізраїль звинувачує Х. Згідно з наявними документами, 24 січня 2023 року проти Х. до окружного суду м.Назарет Держави Ізраїль подано обвинувальний акт у кримінальній справі по обвинуваченню у вчиненні злочинів, пов’язаних із зґвалтуванням за обтяжуючих обставин Кримінального кодексу Ізраїлю (ґвалтував і розбещував своїх дітей упродовж десяти років). Після висунення чоловіку обвинувачення, він втік в Україну, перетнувши кордон із паспортом громадина Португалії. Поліцейські Департаменту карного розшуку встановили місцеперебування чоловіка на території м. Умань, а поліцейські ГУНП в Черкаській області розшукуваного затримали. Ухвалою слідчого судді Уманського міськрайонного суду Черкаської області до нього застосовано запобіжний захід - тимчасовий арешт з перебуванням у Черкаському слідчому ізоляторі.
У поданій заяві Х. просить про застосування до нього спрощеного порядку видачі (екстрадиції) до Держави Ізраїль. Зазначив, що йому роз’яснено та зрозумілий порядок застосування ст. 588 КПК України (видача особи (екстрадиція) у спрощеному порядку). І що він добровільно надає свою згоду на видачу (екстрадицію) до Держави Ізраїль для притягнення його до кримінальної відповідальності за злочини, вчинені на території Держави Ізраїль. Також йому зрозуміло всі наслідки екстрадиції. Не відмовляється від застосування до нього спеціального правила межі кримінальної відповідальності.
В судовому засіданні взяли участь прокурор з міжнародно-правового співробітництва Черкаської прокуратури С. АХМЕДОВ, адвокат В. ХВОРОВ та забезпечив якісний переклад ходу судового засідання і розуміння його підсудним - перекладач К. БУДИЛІН.
Також для набуття досвіду, вільними слухачами брали участь у судовому засіданні студенти Черкаського кооперативного коледжу. Майбутні юристи навчаються за спеціальністю «Право» та проходять практику у Придніпровському районному суді м. Черкаси.
Сьогодні, як ніколи, важливе міжнародне співробітництво між державами, яке спрямоване на консолідацію зусиль у боротьбі із злочинністю проти дітей. І ефективним правовим інститутом, що використовується у міжнародній практиці співпраці держав є інститут екстрадиції, за допомогою якого забезпечується невідворотність відповідальності та покарання осіб, які вчинили злочин на території тієї чи іншої держави.
Інформативно: Екстрадиція – це заснована на міжнародних договорах, загальновизнаних принципах міжнародного права та нормах внутрішньодержавного права форма міжнародно-правової допомоги у кримінальних справах, що полягає у видачі обвинуваченого для здійснення правосуддя або засудженого для приведення до виконання обвинувального вироку суду, що надається державою, на території якої знаходиться запитувана особа.
Дана міжнародна процедура була застосована вперше судом у Черкаській області. Слідчим суддею було затверджено згоду громадянина Португальської Республіки та Держави Ізраїль Х., його видачу (екстрадицію) до Держави Ізраїль та застосовано екстрадиційний арешт.