flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

День української писемності та мови

27 жовтня 2023, 13:25

Дороги України – переплутані нитки любові.

У День української  писемності та мови, працівники Придніпровського районного суду м. Черкаси написали диктант Національної єдності. 

23-й  радіодиктант ми писали вперше за новим календарем 27 жовтня та вдруге  в умовах повномасштабної війни. Назва цьогорічного тексту - «Дороги України», його авторкою стала поетеса, перекладачка, авторка прозових творів, лауреатка Шевченківської премії Катерина Калитко. Читав -  актор, театральний режисер та виконавець ролі у фільмі «Довбуш» – Олексій Гнатковський.

З кожним роком кількість учасників мовного флешмобу зростає. Українці писали диктант в різних куточках нашої країни, перебуваючи на фронті та в укриттях, на роботі та  за кордоном. Цього року до написання диктанту приєдналися і ті люди, які раніше не робили цього. Диктант для всіх став не стільки нагодою перевірити свої знання з орфографії та пунктуації, а й об’єднати українців і знавців української мови по всьому світу. Бережемо та шануємо мову нашого українського народу!

Додатково:

6 листопада 1997 року було підписано Указ Президента України, у якому говориться: «На підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливості ролі української мови в консолідації суспільства постановляю: «Установити в Україні День української  писемності та мови, який відзначати щорічно  в день шанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця».

Сьогодні українські вчені вважають, що Нестор Літописець став прабатьком української писемної мови. Існують версії, що раніше на території України застосовували декілька видів писемності. Деякі з них використовували грецьку абетку або латиницю. Сучасний алфавіт української мови в основному складається з аналогів грецьких літер та декількох слов’янських знаків.