flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справи щодо домашнього насильства - узагальнення судової практики дасть змогу визначити проблеми в їх розгляді та шляхи вирішення цих проблем

31 жовтня 2023, 12:17

Сьогодні важливо розвивати співпрацю судів, громадськості, правоохоронних та інших органів і установ, на які згідно із законом покладаються функції зі здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. Так, минулого тижня у Верховному Суді відбувся круглий стіл «Механізми судового захисту дітей від домашнього насильства», участь у якому взяли судді, Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, представники Офісу Генерального прокурора, Управління ювенальної превенції Національної поліції України, соціальних служб та служб у справах дітей, громадськості.

Результатом круглого столу стануть практичні рекомендації щодо розгляду справ про адміністративні правопорушення передбачені ст. 173-2 КУпАП (Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування).

Частиною першою ст. 173-2 КУпАП передбачена відповідальність за вчинення насильства в сім’ї, яке, у відповідності з даною статтею, проявляється в умисному вчиненні будь-яких дій  фізичного, психологічного чи економічного характеру, внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров’я потерпілого.

Об’єктивна сторона правопорушення, передбаченого зазначеною статтею, полягає в умисному вчиненні будь-яких з зазначених дій, та передбачає  існування обов’язкової ознаки – можливість настання фізичної чи психологічної шкоди, яка була чи могла бути завдана потерпілому. Разом з тим, вчинення будь-яких діянь фізичного, психологічного чи економічного характеру, повинно бути підтверджено поясненнями свідків, потерпілих або іншими доказами (наприклад аудіо/відео фіксацією) що є необхідним елементом складу даного правопорушення.

Верховний Суд підготував Огляд судової практики Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду у провадженнях про кримінальні правопорушення, пов’язані з домашнім насильством.