flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Усеукраїнський семінар «Актуальні питання мови права та процесуального документування»

10 листопада 2023, 11:46

Судді та працівники апарату Придніпровського районного суду м. Черкаси стали активними учасниками лекції-бесіди «Мова права,  як підсистема літературної мови» та  цікавого формату лекції – прес-конференції про особливості вживання мовних засобів, основні вимоги і правила оформлення процесуальних документів.

У ході всеукраїнського семінару працівники суду вчилися грамотно оформлювати судово-процесуальні документи, опановували правила етикету службового листування, оновили знання про рубрикацію тексту та нові підходи Верховного Суду щодо написання судового рішення. Дізнавалися, чи потрібно оформлювати судові рішення за єдиним зразком і чому досі немає єдиного підходу до оформлення судових рішень та  якою повинна бути мова права? Всі ці питання розкрила учасниками семінару головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів Національної школи суддів України, кандидат філологічних наук, доцент Оксана КАБИШ.

Пані Оксана, особливо акцентувала увагу присутніх, що мова права (мова юриспруденції, юридична мова, правнича мова) – функційний різновид літературної мови, який юрист використовує в усіх сферах професійної діяльності. Важливий елемент юридичної техніки, невід’ємна частина правової системи з її традиціями, особливостями логіки та функціями. Зазначила про головні галузі функціювання сучасної правничої мови -   законодавство (національне і міжнародне), судочинство, нотаріат і діловодство, юридична наука й освіта, правова інформація.

Викладач Оксана КАБИШ наголосила про дотримання точності правничих формулювань і якісне їх мовне втілення. Звернула увагу щодо правильного й однозначного використання юридичної термінології, оскільки це сприяє належному розумінню нормативно-правових актів та є важливою передумовою подальшого процесу інтерпретації та реалізації сформульованих у мовній формі правних приписів. Залучала слухачів до активної роботи, виконання практичного завдання та обговорення лекційного матеріалу.

На завершення заняття учасники перевірили свої знання за допомогою експрес-опитування й отримали фахові відповіді на поставлені питання.

 «Судові рішення та усі процесуальні документи, потрібно писати державною мовою. Бо якщо ми пишемо суржиком, оформлюємо документи не дотримуючись стандартів, то маємо марнування капіталу українського народу. Якщо кодекси і закони випишуть правильно, то всі юристи і судді будуть писати правильно» - підсумувала пані викладач Оксана КАБИШ.

 «Основним Законом України закладено конституційні основи для використання української мови як мови судочинства та одночасно гарантовано рівність прав громадян у судовому процесі за мовною ознакою. Тому, для належної роботи суду в сучасних умовах та вимогах, участь працівників суду у таких навчаннях є важливою та необхідною», – зазначила керівник апарату суду Леся ДЗЮМАН.

 

Семінар організовано та проведено Національною школою суддів України.