flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підсумки першого дня суддівського форуму

12 грудня 2023, 08:15

У гібридному форматі (онлайн та офлайн) продовжив свою роботу суддівський форум «Актуальні питання розгляду справ про захист прав громадян в умовах воєнного стану в Україні». Першим модератором заходу стала суддя Красноармійського міськрайонного суду Донецької області, к.ю.н., член  правління АРССУ Софія ДАНИЛІВ. Відкриваючи форум, вона запросила до вітального слова почесних гостей: керівника Норвезької ради у справах біженців в Україні Роберто ВІЛА-СЕКСТО, суддю Конституційного Суду України, к.ю.н. Галину ЮРОВСЬКУ, народного депутата України, члена Комітету  Верховної  Ради України з питань правової політики голову робочої групи з питання забезпечення належного фінансування судової влади в Україні Сергія ДЕМЧЕНКА, суддю Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, д.ю.н., професора Євгена ПЕТРОВА та представника Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Дніпропетровській області Михайла КАРПЕНКА.

Також, перед початком роботи, учасники пройшли попереднє тестування і  Національний Український Судовий Форум  продовжив роботу. З доповідями виступили: суддя Великої палати Верховного Суду Сергій МАРТЄВ про «Процесуальні питання заміни сторін у виконавчому проваджені та інші питання, які виникають  щодо Закону України  «Про виконавче провадження»; суддя Верховного Суду в Касаційному цивільному суді, д.ю.н., професор Євген ПЕТРОВ  про «Актуальні правові позиції Великої палати Верховного суду»; суддя Верховного Суду в Касаційному цивільному суді Верховного Суду Ольга СТУПАК про «Розгляд трудових спорів піж час воєнного стану»; суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Наталія САКАРА про «Особливості відправлення правосуддя  у цивільних справах в умовах війни: огляд окремих правових позицій Верховного суду».

Також судді оглянули розгляд сімейних спорів під час воєнного стану, актуальні питання призначення, відрядження та  переведення суддів, в т.ч. в суди, наближені до зони бойових дій, особливості дії загальних засад цивільного законодавства в мовах воєнного стану, про нові вимоги сьогодення – декларацію професійної доброчесності правника в умовах правового режиму воєнного стану.

Перший насичений день форуму звершився підведенням підсумків роботи.

«Переконана, що форум стане прекрасною нагодою для обміну досвідом та проведенням фахових дискусій, які дадуть поштовх позитивним змінам для нашого успішного майбутнього. Бажаю всім учасникам форуму плідної роботи, конструктивних ідей та нових здобутків в ім’я України!» - поділилася своїм враженням від першого дня роботи форуму суддя Тетяна КОМПЛЄКТОВА.