flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Завершив роботу національний судовий форум

12 грудня 2023, 14:10

Інституційне зміцнення органів суддівського самоврядування та забезпечення незалежності суддів – з таким меседжем завершив у Дніпрі роботу дводенний Національний судовий форум "Актуальні питання розгляду справ про захист прав громадян в умовах воєнного стану в Україні", який відбувся за за підтримки Норвезької ради з питань біженців.

 У другий день форуму, учасники розглядали не менш важливі питання - про відшкодування шкоди завданої російською військовою агресією у цивільному судочинстві, про парламентський контроль за додержанням прав людини в системі судоустрою та правосуддя,  про право на справедливий суд в умовах війни, право власності на нерухоме майно під час воєнного стану, компенсацію за зруйноване чи пошкоджене житло та психологічні аспекти взаємодії з постраждалим  від військових дій населенням.

Члени ВККСУ надали рекомендації та роз’яснення щодо заповнення декларації професійної доброчесності судді в умовах правового режиму воєнного стану. Окреслили плани на майбутні конкурси та запросили колег і надалі брати активну участь в обговоренні актуальних питань розвитку суддівської спільноти.

Окрему панель форуму було присвячено діяльності Ради суддів України, яку представили члени Ради Віталій Кальник, Валерія Чорна та Дмитро Мовчан. Члени Ради суддів України доповіли присутнім про основні напрямки діяльності та рішення Ради суддів, починаючи з 24 лютого 2022 року. Також, членами Ради суддів України були детально висвітлені питання діяльності робочих груп, до яких входять представники органів та установ судової влади і які працюють над врегулюванням проблемних питань, що виникли й через воєнну агресію рф проти України.