flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

День відкритих дверей - завершено

13 грудня 2023, 10:16

Придніпровський районний суд м. Черкаси завершив проведення «Тижня права» Днем відкритих дверей зі студентами Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля спеціалізації 081 «Право».

Керівник апарату Придніпровського районного суду м. Черкаси Леся ДЗЮМАН,  розповіла про історію створення суду і зазначила, що 2024 – ювілейний рік і в лютому 2024 року, виповнюється 50 років з дня створення суду. Ознайомила студентів з особливостями повсякденної роботи та з основними напрямками роботи структурних підрозділів. Розповіла, що в суді діє спеціалізація з розгляду цивільних і кримінальних справ. Справ, що розглядає  слідчий суддя, про структуру і штатну кількість працівників суду та їх щоденну кропітку працю. Продовжуючи огляд суду, запросила відвідувачів до зали судового засідання, як вільних слухачів по кримінальній справі.

Головуюча суддя Тетяна КОМПЛЄКТОВА, привітала майбутніх правників у Придніпровському районному суді, нагадала правила поведінки та оголосила про відкриття судового засідання по обвинуваченню громадянина Л. у скоєнні кримінального правопорушення.  Перейшла до судового розгляду та фіксації процесу.  Розглянув обвинувальний акт у кримінальному провадженні  за ч. 4 ст. 185 КК України (вчинення крадіжки в умовах воєнного стану, за що передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 8 років), провела судовий розгляд і винесла обвинувальний вирок у справі. Оголосила вступну та резолютивну частину вироку.  Обвинувачений покаявся перед студентами (як представниками громади) у скоєному злочині і запевнив, що буде виконувати зобов’язання визначені судом і в майбутньому не буде більше скоювати правопорушень.

На прикладі даного судового процесу, майбутні правники мали змогу ознайомитись з основами професії судді та  спостерігати за роботою учасників процесу (прокурора, потерпілого, обвинуваченого, свідка та адвоката), розуміння обвинуваченим  ходу судового процесу, його права та призначену йому міру покарання.

Після завершення судового розгляду, суддя повернулася до зали судового засідання, щоб  поспілкувалася з майбутніми правниками. Уточнила, чи все було зрозуміло по кримінальному процесу та про призначену міру  покарання за вчинення кримінального правопорушення. Роз’яснила, чому саме така міра покарання була застосована до обвинуваченого. Звернула увагу слухачів, що категорія справ посягання на власність, сьогодні найбільш поширена та найбільш вчиняється на території України і чому саме зараз така висока відповідальність за скоєнні кримінальні правопорушення (крадіжки і грабежі).

«Ми діємо виключно в межах закону, який встановлює строки покарання. Тому тільки з урахуванням особистості ми можемо перейти до менш м’якого покарання. В даному випадку шкода не відшкодована,  а з пом’якшувальних обставин - тільки щире каяття. 5 років (найменший термін по цих кримінальних правопорушеннях), це саме та міра покарання, яка буде обвинуваченого  стримувати два роки умовного терміну, щоб він не вчинив нових кримінальних правопорушень» - підкреслила суддя Тетяна КОМПЛЄКТОВА.

Відповіла на питання студенів щодо освіти, досвіду роботи, заробітної плати суддів,  найдовшого по часу розгляду кримінальної справи, погроз судді під час розгляду справ та справи, по яких найбільш важко приймати рішення:

«Найтяжча категорія справ, це справи щодо зґвалтувань, особливо коли потерпілими є неповнолітні, а ще малолітні особи. Тяжко вислуховувати, коли дитина розповідає простими словами дуже страшні речі, які суддя сприймає з позиції дорослої людини і навіть буває важко втриматися від сліз в ці моменти. Ця категорія найболючіша. Тому, на мою думку в таких справах участь психолога в подібних судових процесах - обов’язкова. Дуже важливо працювати з цією дитиною не тільки під час судового процесу, але й після. Щоб у майбутньому, дитина могла пережити це горе ту біду, яка з нею трапилась.

Дуже складна, відповідальна та різнопланова професія судді, але я дуже люблю свою роботу і у мене завжди є бажання допомагати людям».

А далі, керівник апарату суду Леся ДЗЮМАН, запросила молодь перейти до наступної не менш цікавої частини «Дня відкритих дверей», яку продовжили вже суддя-спікер В’ячеслав ПІКОВСЬКИЙ та помічник голови суду Ольга ЗАЙЦЕВА.

Ольга ЗАЙЦЕВА розповіла про роботу секретаря судового засідання. Про технічну та документальну підготовку та фіксацію судового засідання в системі «Акорд» та проведення судового засідання у форматі відео конференції.

Суддя-спікер В’ячеслав ПІКОВСЬКИЙ, за участю студентів провів практичне заняття – модельне судове засідання, за підсумками якого, покроково розібрав із слухачами порядок здійснення правосуддя: «Ви не тільки бачили як відбувається судове  засідання, а й були його учасниками. Це було реальне судове засідання, де особа згідно судового рішення понесла покарання за ч. 4 ст 185 КК України, це крадіжка в умовах воєнного стану. За скоєні правопорушення під час війни, законодавець підняв відповідальність. За ті самі дії у мирний час призначався штраф у розмірі 850,00 гривень. Але щоб правопорушники задумалися і не відволікали правоохоронні органи від більш важливих справ, в умовах воєнного стану підняли відповідальність – мінімальний термін від 5 років. Так законодавець регулює взаємостосунки громадян і держави, а відповідальність контролюється державою».

Також, В’ячеслав ПІКОВСЬКИЙ підкреслив, що студенти під час модельного судового засідання ставили правильні запитання, надавали  (з точки зору учасника процесу) правильні пояснення,  чітко здійснювали захист адвокати. А викладачу кафедри Вікторії ЧУБАНЬ - поставив найвищу оцінку за точне  закріплення студентів по кожній ролі.

«Мета  проведення модельного судового засідання для студентів, це отримання ними практичних навичок  під час процесу судового засідання. Саме головне, щоб слухачі змогли в інституті поєднати теоретичні знання з отриманим практичним досвідом  і побачити роботу судового органу» - підсумував суддя-спікер В’ячеслав ПІКОВСЬКИЙ.

Не могли не поділитися своїми враженнями і студенти.

Олександра Павлова (у ролі обвинуваченої) – «Дуже сподобалося в суді і як проходило судове засідання, як судді допомагали нам дізнатися про процесуальні питання. Думаю, що під час модельного судового засідання, ми все зробили правильно. Кожен має знати свої права, вміти їх захищати та нести свою відповідальність. Для нас дуже важливо отримувати такі практичні навички і мати зацікавленість в більшому пізнанні».

Даніл ТРОХИМЕНКО (у ролі свідка): «Мені сподобалося. Це незабутній досвід. Було цікаво попробувати себе в ролі свідка і сподіваюся, що буде можливість спробувати  себе в інших ролях. Дякую за таку змогу. Не був раніше у судових засіданнях і отримав цікаві враження від справжнього судового процесу. Обвинуваченому бажаю стати на правильний шлях і більше не красти».

Керен МУРАВСЬКИЙ (у ролі представника потерпілої): «Враження від нашої імпровізації і від самого засідання позитивне. Дуже дякую, що нам першокурсникам, дали можливість отримати такий унікальний досвід. Сподіваюся, що це був не останній раз, бо подібна практика для нас є необхідною. Можливо хтось з нас вже з цього судового засідання і практичного заняття, зробить висновок щодо вибору подальшої спеціалізації в юриспруденції».

Аня БУША (у ролі захисниці обвинуваченої): «Ми зараз у Придніпровському районному суді м. Черкаси. Дякуємо за дуже цікаві та корисні виїзні практичні заняття. За можливість бути вільним слухачем у судовому засіданні,  слухати і бачити процес на власні очі. Під час проведення судового засідання все було зрозумілим і чітким, питань не виникало. Винесене рішення - цілком справедливе. Але неймовірні враження  отримані мною під час участі у модельному судовому засіданні. Ми провели їх в ролях правозахисників та інших учасників процесу і вже на власному досвіді почали розуміти, як практично втілюються наші знання в практичному застосуванні».

 Викладач кафедри управління у сфері цивільного захисту Вікторія ЧУБАНЬ: «Захід проведено як завжди на найвищому рівні. Досвід студентів переходить від теоретичної до практичної діяльності. Вони все бачать  наяву. В’ячеслав Юрійович вміє так гарно організувати практичні заняття, що всі студенти задіяні в процесі та вживаються в ролі. Можливо студенти першого курсу не розуміють всі поняття, їм ще важко, бо вони навчаються всього три місяці. На мою думку вже на наступних парах для них буде легше засвоювати теоретичний матеріал. Вони побачили справжній судове засідання на власні очі та спробували себе в ролях учасників сторін судового процесу. Ми дуже задоволені, що приходимо саме в Придніпровський районний суд м. Черкаси.

Нас радо зустрічають. Завжди з користю проводимо час, хоч і тривалий, але студенти цього не відчувають. Навіть для них все проходить швидше, ніж на теоретичних заняттях і дуже подобається. Вони завжди діляться враженнями не тільки між собою, але й соціальних мережах. Перший курс, а вже стали учасниками справжнього судового засідання! Це дуже корисний і важливий досвід. Ми вдячні керівництву суду за таку конструктивну співпрацю».

 Голова суду Олена КАЗИДУБ: «Основний меседж освітньо-інформаційного заходу – підвищення рівня правових знань про діяльність суду. Переконана, що притаманний молоді оптимізм, завзяття та життєва енергія, прагнення до якісних змін та набуті знання стануть запорукою розвитку України. Бажаю усім учасникам міцного здоров’я, добра, непохитності духу та наполегливості у вчинках і діях. Ми прагнемо долучитися до творення кращої, вільної та мирної України, тому  підтримуємо розвиток проактивної молоді».

Наприкінці зустрічі керівник апарату Леся ДЗЮМАН побажала студентам успіхів у навчанні та натхнення в опануванні непростої професії юриста. А при отриманні юридичної освіти, запросила на роботу до Придніпровського районного суду м. Черкаси.