flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація Придніпровського районного суду м. Черкаси щодо розгляду резонансних справ, пов’язаних з військовою агресією рф проти України

27 грудня 2023, 11:31

Однією з вимог суспільства є бажання громадян бути ознайомленими з діяльністю суду, результатом якої є постановлення справедливих рішень. А першочерговою задачею, яка стоїть перед судовою владою - є висвітлення судової практики та резонансних слухань.

У період з 24.02.2022 по 27.12.2023рр. до  Придніпровського районного суду м. Черкаси надійшла 21 резонансна справа, що пов’язана з військовою агресією рф проти України. Це справи, які пов’язані з тяжкими злочинами, проступками та завдають шкоди державі, суспільству та викликають зацікавленість громади.

Судовий процес, який відбувається в такій категорії справ, є тяжким, з достатньо великою кількістю судових засідань. Вивчення матеріалів, дослідження доказів у справі та визначення вини (або невинуватості людини), потребує досконального знання законодавства, величезної уваги та клопіткої щоденної праці. Тільки на таких засадах ґрунтується судочинство, призначення якого – справедливий та незалежний суд. 

За період з 24.02.2022  по 27.12.2023 надійшло  20 справв, з них за статтями Кримінального кодексу України (ККУ) наступні:

  • 109       «Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади».
  • 110       «Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України».
  • 111       «Державна зрада в умовах воєнного стану».
  • 111-1    «Колабораційна діяльність»;
  • 436-2    «Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників».

В тому числі:

  • кількість справ, які направлено за підсудністю до інших судів – 4;
  • кількість справ, за якими винесено обвинувальний вирок - 16, кількість засуджених – 17;

Придніпровськими районним судом м. Черкаси засуджено 18 осіб по справах пов’язаних з військовою агресією рф проти України, яким призначено покарання в межах санкції вищезазначених статей. З урахуванням обставин жодного виправдувального вироку не ухвалено.

Винесено вироків 5:

  • з позбавленням волі від 2-х до 15 років – 4, в т.ч. 1 як дії вчинені службовою особою;
  • з обмеженням волі 2 роки – 1.

Винесено вироків  позбавлення волі із звільненням від відбування покарання з іспитовим строком – 11.

Винесено вирок  - призначено покарання у виді позбавлення права обіймати посади в органах державної  влади строком 10 р. – 1.

Варто зазначити, що до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну за статтями, щодо злочинів проти основ національної безпеки України, злочинів проти миру та безпеки людства та кримінальні справи відкривалися дуже рідко та більшість з них не доходила до стадії судового розгляду. Але за часів дії воєнного стану вже ухвалюються судові рішення, якими притягаються до кримінальної відповідальності особи, які своїми діями створюють небезпеку для України. Такі рішення є надзвичайно важливими для припинення та запобігання протиправної діяльності громадян.