flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Учні Черкаської гімназії № 9 ім. О. М. Луценка завітали до суду

04 березня 2024, 10:55

У Придніпровському районному суді м. Черкаси області відбулася чергова мотиваційно-комунікативна зустріч із черкаськими школярами. На початку зустрічі прес-секретар суду Алла ДЕМЧЕНКО ознайомила учнів із правилами поведінки в суді, після цього школярі мали змогу ознайомитись із роботою суду.

«Суд розглядає цивільні, кримінальні, адміністративні справи та справи про адміністративні правопорушення. Сюди звертаються всі громадяни, які бажають захистити свої права. При надходженні документів суд керується інструкцією з діловодства та правовстановлюючими документами. Документи реєструються в загальній канцелярії – цей процес комп'ютеризований. Надалі документи формуються в справи та  передаються суддям, які беруть їх до розгляду», – розповіла  прес-секретар суду.

У доступній для дітей формі було роз’яснено порядок звернення до суду, про що слід пам’ятати під час перебування в суді, як поводити себе під час слухання справи, які існують негативні наслідки порушення правил поведінки в суді. Під час пояснень, дітям надано поради, щоб у майбутньому вони знали не лише свої права а й обов’язки, щоб не потрапляли у неприємні ситуації. Також, прес-секретар звернула увагу школярів, що в суді обладнано приміщення для відео конференцій і тепер є можливість проводити судові засідання не запрошуючи осіб безпосередньо до будівлі суду. Надалі, дев’ятикласники як вільні слухачі були присутні в судовому засіданні в якому слухалася справа про перегляд за нововиявленими обставинами Вироку Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області від 15.08.2012 року за п. 2.6 ст. 115 ККУ -  умисне вбивство  з корисливих мотивів.

Школярі уважно спостерігали за процесом, слухали виступи сторін. Поки суддя перебувала у нарад чий кімнаті, цікавилися справами, які найбільш запам’яталися адвокату та прокурору, і навіть їх захопленнями.

Після закінчення судового засідання, суддя Тетяна КОМПЛЄКТОВА провела з учнями бесіду та надала відповіді на їхні запитання.

А далі, суддя-спікер провів з допитливими учнями модельне судове засідання. Учні – судді, прокурори, адвокати, свідки та обвинувачені, провели судове засідання із фіксуванням запису в журналі судового засідання та відеофіксацією.

Підлітки мали змогу від судді-спікера В’ячеслава ПІКОВСЬКОГО отримати відповіді на всі свої запитання. В основному, їх цікавили теми, пов’язані з притягненням до кримінальної відповідальності неповнолітніх. Зокрема вік, з якого неповнолітній несе покарання та за які злочини.

«Сподіваюся, що учні отримали корисну для них інформацію про почесну, у той же час, напружену та відповідальну діяльність суддів та працівників апарату суду. Подібні заходи є досить корисними для виховання молодого покоління, формування поваги до суду, висвітлюють роботу суду та спонукають молодь до вивчення права, набуття знань з юридичних питань, які знадобляться в майбутньому. Переконаний, що подібні заходи допоможуть розвинути високий рівень правової свідомості та правової культури учнівської молоді», підсумував В’ячеслав ПІКОВСЬКИЙ.

Також, для школярів Черкаської гімназії № 9, працівники Служби судової охорони Черкащини розповіли про історію зародження формувань із забезпечення своєрідної охорони при генеральних суддях ще часів козаччини, продемонстрували поетапність екіпіровки відповідним спорядженням для забезпечення безпеки учасників судового процесу та розповіли про її функціональне призначення.

Особливе захоплення у молоді викликала можливість приміряти екіпіровку та відчути себе справжніми професіоналами.

«Старшокласникам була надана можливість побувати в Придніпровському районному суді м. Черкаси. Мета цього візиту – ознайомлення дітей з процесом розгляду судових справ, формування правової культури, правової свідомості та поваги до закону. Дякуємо колегам Служби судової охорони України у Черкаській області за участь у надзвичайно актуальному комунікативному заході для молоді та продовжуємо важливу роботу на цьому напрямку», – зазначила керівник апарату суду Леся ДЗЮМАН.

Екскурсія до суду для школярів виявилася пізнавальною та цікавою.