flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Виховуємо правосвідоме покоління

15 березня 2024, 14:15

За підтримки голови Суду Олени КАЗИДУБ та керівника апарату Лесі ДЗЮМАН, правоосвітня діяльність суду не припиняється. І тому, у перші два тижня березня в Придніпровському районному суді м. Черкаси було трохи гамірно, адже ми знову зустрічали у себе допитливих школярів 9–х класів загальноосвітніх черкаських шкіл № 18 та № 7. Організацію та модерування цих заходів традиційно взяв на себе суддя-спікер В’ячеслав ПІКОВСЬКИЙ.

Старшокласники  завітали до нас неспроста. Навчальна програма Нової української школи передбачає  давати учням не тільки знання, а й уміння застосовувати їх у повсякденному житті, набувати компетентностей. І наш суд не стоїть осторонь іновацій. Постійно відкритий до комунікації, пропонуючи молодому поколінню набуття громадянських та соціальних компетентностей, пов’язаних з ідеями демократії, справедливості, рівності, прав людини,  з усвідомленням рівних прав і можливостей.

Придніпровський районний суд м. Черкаси, впроваджуючи в сталу практику проведення «Дня відкритих дверей» з учнями загальноосвітніх шкіл та студентами вищих навчальних закладів Черкас, сприяє  їм в доступній і цікавій формі знайомитися з судочинством. З розумінням читати законодавство, висловлювати власну думку усно і письмово, розвивати критичне та системне мислення, вміти логічно обґрунтовувати позицію, ініціативність, конструктивно керувати емоціями, оцінювати ризики, приймати рішення, розв’язувати проблеми та співпрацювати з іншими людьми.

Тож, школярі не просто знайомились із роботою суду, але й брали безпосередню участь у судових засіданнях. Учні 9-х класів були вільними слухачами та отримали унікальну можливість на власному досвіді ознайомитися з  судовим процесом.

Крім того, працівники Територіального управління Служби судової охорони у Черкаській області ознайомили учнів з принципами роботи служби, особливостями своїх обов'язків та екіпіровки.

А на завершення, школярі стали учасниками модельного судового процесу, спробували свої сили вершити правосуддя в якості суддів, прокурорів, адвокатів, обвинувачуваних та свідків.

Такі заходи сприяють тому, що учні отримують цілісне уявлення про судоустрій, адже вчаться вирішувати реальні проблеми за допомогою знань з різних дисциплін. І кількість шкіл, які проводять подібні відкриті уроки у стінах правосуддя - постійно збільшується.

 

Варто знати:

Компетенція це  – динамічна комбінація знань, умінь, навичок, способів мислення, поглядів, цінностей, інших особистих якостей, що визначає здатність особи успішно соціалізуватися, провадити навчальну діяльність або подальшу професійну. Тобто у молоді формується ядро знань, на яке будуть накладатись уміння цими знаннями користуватися, а також цінності та навички, що знадобляться випускникам української школи у професійному та приватному житті.

 

Далі буде…  «Виховуємо правосвідоме покоління» - старшокласники Черкаської спеціалізованої школи I-III ступенів № 18 імені В'ячеслава Чорновола у Придніпровському районному суді м. Черкаси.