flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Батьківський обов’язок

13 вересня 2018, 09:54

Виїхати з дитиною за кордон на відпочинок стане легше, але з’являться санкції за невчасне повернення

28 серпня почнуть діяти нові правила щодо визначення розміру аліментів, а також оформлення виїзду за кордон з дитиною. Водночас посилена відповідальність за ухилення від виконання батьківських обов’язків та приписів органів опіки та піклування.


Менше не платити

        Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання» від 3.07.2018 №2475-VIII вводить поняття «гарантований і рекомендований мінімальні розміри аліментів».

        Згідно з доповненням до ч.2 ст.182 Сімейного кодексу перший становить 50% прожиткового мінімуму залежно від віку дитини. Його суд повинен призначити незалежно від наявності доходів у батька чи матері. З 1 липня на утримання дитини віком до 6 років має сплачуватися не менш як 779,50 грн. на місяць, а на дитину від 6 років — 972 грн. З 1 грудня ці суми становитимуть 813 та 1013,50 грн. відповідно.

        Якщо ж у батька, з якого будуть чи вже стягують аліменти, є достатній заробіток, суд може призначити до сплати мінімальний рекомендований розмір аліментів — 1 п.м. для дитини відповідного віку. З 1 липня він становить: для дитини вiкoм до 6 років — 1559 гpн., а для дітей вікoм вiд 6 дo 18 — 1944 гpн. (з 1 грудня — 1626 та 2027 гpн. відповідно).

        Якщо буде з’ясовано, що витрати платника аліментів перевищують його дохід, і він не довів джерела походження цих коштів, суд має встановити суму аліментів незалежно від розміру доходу такого батька.

        Втім, автоматичного перегляду розміру аліментів, призначених раніше у твердій грошовій сумі з розрахунку 50% п.м., не відбуватиметься. Для того щоб збільшити виплати до рекомендованого мінімуму за наявності відповідних доходів у платника, необхідно отримати нове судове рішення.

        Водночас положення ч.2 ст.184 СК передбачатимуть щорічну індексацію розміру аліментів, визначеного судом або домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, на підставі закону, якщо платник і одержувач аліментів не зійшлися на іншому. За заявою одержувача аліментів індексація може бути здійснена судом за інший період.

        Однак це потребує внесення відповідних змін до закону «Про індексацію грошових доходів населення» та до Порядку проведення індексації грошових доходів населення щодо визначення порядку проведення щорічної індексації аліментів.

        Крім того, ч.1 ст.186 СК запроваджує контроль за цільовим витрачанням аліментів у вигляді інспекційних відвідувань їхнього одержувача представниками органу опіки та піклування. Порядок та періодичність таких відвідувань установлюватиме Міністерство соціальної політики. До того ж, якщо платник не має заборгованості зі сплати аліментів, інспекційні відвідування можуть проводитися позапланово за його заявою, але не частіше від одного разу на 3 місяці.

За кордон за згодою і без

        Змінено й порядок оформлення документів для тимчасового виїзду з дитиною за кордон на строк до одного місяця. Незалежно від того, чи є другий з батьків боржником за аліментами, для виїзду буде достатньо рішення суду або висновку органів опіки та піклування про визначення місця проживання дитини у вигляді розпорядження відповідного органу місцевого самоврядування чи місцевої адміністрації. Проте у ч.5 ст.157 СК застережено, що це правило не поширюється на випадки, коли до того з батьків, з ким проживає дитина, застосовуються заходи примусового виконання рішення про встановлення режиму побачень та усунення перешкод у побаченні з дитиною.

        Якщо другий з батьків, з яким дитина не проживає, належно виконує батьківські обов’язки і його місце проживання відоме, то його слід поінформувати рекомендованим листом про тимчасовий виїзд дитини за межі України. В ньому необхідно вказати мету виїзду, державу прямування та відповідний часовий проміжок перебування у цій державі.

        Якщо другий з батьків — платник має заборгованість, що перевищує розмір аліментів за 4 місяці (3 місяці, якщо вони сплачуються на утримання дітей з інвалідністю, певними видами захворювань тощо, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу), то виїзд за кордон з дитиною взагалі не обмежується часом і не потребує навіть повідомлення такого батька. Але для цього знадобиться довідка про наявність заборгованості зі сплати аліментів, яку видаватиме орган державної виконавчої служби або приватний виконавець.

        Також визначено право іншого з батьків, який проживає окремо і сумлінно сплачує аліменти, виїхати разом з дитиною за кордон. Для цього він звертається рекомендованим листом із повідомленням про вручення до того з батьків, з яким проживає дитина, щодо надання згоди на виїзд дитини за межі України з метою, вказаною в законі. Якщо протягом 10 днів з моменту повідомлення про вручення такого листа той з батьків, з ким проживає дитина, не надав нотаріальної згоди на виїзд дитини із зазначеною метою, то інший з батьків звертається до суду із заявою про надання дозволу на виїзд дитини за кордон без згоди другого з батьків. До заяви слід долучити повідомлення про вручення рекомендованого листа разом з його копією і довідку від виконавця про відсутність заборгованості за аліментами. Така справа розглядається у порядку спрощеного позовного провадження.

        Суттєво зростуть штрафи, установлені ст.184 КпАП. Так, у разі ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей максимальний розмір штрафу становитиме не 3 н.м.д.г, як зараз, а 100 н.м.д.г. Повторне ж порушення може потягнути на 300 н.м.д.г.

        Крім того, передбачена відповідальність і для того з батьків, з яким проживає дитина, якщо він не виконуватиме рішення органу опіки та піклування щодо визначення способів участі у вихованні дитини та спілкування з нею того з батьків, хто проживає окремо. За це передбачений штраф у розмірі від 100 до н.м.д.г.