flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судовий контроль за виборчим процесом в Україні здійснюється на високому рівні – голова КАС ВС Михайло Смокович

26 листопада 2018, 11:11

Голова Касаційного адміністративного суду Верховного Суду Михайло Смокович зустрівся зпредставниками Місії ОБСЄ/БДІПЛ з метою оцінки потреб у контексті підготовки до спостереження за виборами Президента України 31 березня 2019 року.

У зустрічі, яка відбулася 21 листопада 2018 року, взяли участь суддя КАС ВС, секретар судової палати для розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян Надія Данилевич, суддя ВС Володимир Бевзенко, начальник управління Жанна Букань, начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Ліна Губар, завідувач сектору організаційно-протокольного забезпечення заходів суду Світлана Пилипець.

Делегацію представляли директор департаменту з питань виборів БДІПЛ Алєксандер Шлик (Білорусь), радник з питань виборів Ульві Ахундлу (Азербайджан), старший радник з політичних питань Парламентської асамблеї ОБСЄ Франческо Пагані (Італія).

Вітаючи гостей, Михайло Смокович подякував представникам місії за плідну співпрацю та справедливу оцінку роботи судової системи в Україні під час виборчих процесів і повідомив, що судді адміністративних судів детально аналізують звіти та висновки місії,  роблять усе можливе, щоб покращити роботу у майбутньому.

     

Відповідаючи на запитання членів делегації, Михайло Смокович звернув увагу, що в Україні на досить високому рівні здійснюється судовий контроль за виборчим процесом.

Суб’єкти виборчого процесу можуть оскаржити рішення, дії чи бездіяльність дільничних виборчих комісій, членів цих комісій; оскаржити дії чи бездіяльність засобів масової інформації, організацій, їх посадових та службових осіб, що порушують законодавство про вибори та референдум, оскаржити дії чи бездіяльність кандидата у депутати місцевих органів влади, їх довірених осіб, звернутися до суду щодо уточнення списку виборців.

Для певних учасників виборчого процесу забезпечено право звернення до суду навіть у тих випадках, коли безпосередньо їхні права не порушуються. Зокрема, це особи, зареєстровані як уповноважені представники або довірені особи кандидата, або офіційні спостерігачі від партій (блоків), громадських організацій. Якщо такі особи зафіксують порушення виборчого законодавства, можуть звернутися до суду, щоб це порушення усунути. Все спрямовано на належний захист прав і свобод суб’єктів виборчих процесів. Таку правову позицію було взято представниками БДІПЛ на озброєння, щоб розповсюдити в своїх рекомендаціях як позитивну для інших країн, звернув увагу Михайло Смокович.

Голова КАС ВС зауважив, що суди зацікавлені у прийнятті виборчого кодексу, який містив би базові закони – про вибори Президента України, народних депутатів України та місцеві вибори. Прийняття такого кодексу дало б змогу уніфікувати багато виборчих інститутів, зокрема щодо формування виборчих комісій, закріплення їх повноважень, правила реєстрації кандидатів. Він поінформував, що проект кодексу розроблений ще у 2012 році, але досі не прийнятий.