flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Перший вирок суду за пропаганду війни рф проти України

12 травня 2022, 15:19

12 травня 2022 року Придніпровський районний суд міста Черкаси визнав винною  громадянку Я.   у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 436-2 Кримінального кодексу України (поширенні матеріалів, у яких міститься виправдовування збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, у тому числі шляхом виправдовування, визнання правомірною, заперечення тимчасової окупації частини території України, а також глорифікації осіб, які здійснювали збройну агресію рф проти України).

Судом було встановлено, що  Я., в соціальній мережі «Однокласники» поширила публікації, у яких міститься виправдовування збройної агресії рф проти України, розпочатої у 2014 році.

В судовому засіданні обвинувачена свою вину у вчиненні інкримінованого їй правопорушення визнала повністю та просила врахувати суд в якості пом’якшуючих обставин  її щире каяття і активне сприяння розкриттю злочину.

Суд, за наявності обставин, що пом’якшують покарання та враховуючи особу обвинуваченої, яка має постійне місце проживання, раніше не судимої, не перебуває на спеціальних обліках, характеризується позитивно, інвалід ІІ групи, ступінь тяжкості вчиненого злочину, прийшов до висновку про можливість на підставі статті 75 Кримінального кодексу України, – застосування до обвинуваченої покарання не пов’язаного з реальним позбавленням волі. На думку суду, саме такий вид покарання буде необхідним та достатнім для виправлення і перевиховання підсудної.

Відтак, суд визнав Я. винною у вчиненні злочину передбаченого частиною  3 статті 436-2 Кримінального кодексу України та призначив їй покарання у вигляді 5 років позбавлення волі без конфіскації майна, із застосуванням   статті 75 Кримінального кодексу України - звільнити  Я. від відбування покарання із іспитовим строком 2 роки, та з покладанням на останню обов’язків, визначених ч.1 статті 76 Кримінального кодексу України.

Наразі вирок не набрав чинності, він може бути оскаржений протягом 30 діб до апеляційного суду.