flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Особливості роботи суду, під час воєнного стану та карантину

10 червня 2022, 14:08

Суд продовжує безперервно здійснювати судочинство з дотриманням балансу між правом на особисту безпеку для суддів, працівників апарату, сторін у справах та правом доступу до правосуддя.

На період дії встановленого карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 та введеного воєнного стану в Україні діяльність суду продовжується здійснюватися з наступними особливостями режиму роботи:

- тимчасово обмежено особистий прийом громадян керівництвом суду;

- допуск здійснюється лише у судові засідання та лише осіб, що беруть участь у справі, за наявності у них засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно. Обмежено кількість учасників, які одночасно перебувають в одному приміщенні, а саме: зал судових засідань № 4 – до 5 осіб, інші зали судових засідань – до 3 осіб.

- тимчасово обмежено доступ у судові засідання осіб, які не є учасниками проваджень;

- судові засідання з розгляду судових справ в порядку цивільного та адміністративного процесуального законодавства, за участю учасників справи, проводити в режимі відеоконференцзв’язку (у разі, якщо від учасника судового провадження надійшла заява про участь у засіданні у приміщенні суду – забезпечити розгляд справи в його присутності, за наявності у нього засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно. Також, учаснику судового провадження роз’яснити наслідки відсутності можливості забезпечення цивільного захисту на випадок повітряної тривоги);

- прийом кореспонденції (позовні заяви, заяви, скарги, відзиви, пояснення, клопотання тощо) здійснювати:

- електронною поштою, через офіційну електронну адресу суду – inbox@pp.ck.court.gov.ua – за умови їх підписання електронним цифровим підписом (ЕЦП)

-  або за допомогою сервісу «Електронний суд»

- або особисто через канцелярію суду.

- відправку кореспонденції здійснювати – за умови надання учасником справи клопотання про отримання кореспонденції засобами електронної пошти, а також відомостей про канали електронного зв'язку з іншими учасниками справи), а також засобами поштового зв'язку за можливістю;

- довести до відома всіх учасників судових процесів можливість відкладення розгляду справ у зв'язку з запровадженням воєнного стану, що здійснюється за клопотанням учасника справи. Одночасно роз’ясняти, що у випадку неявки учасника справи у судове засідання, що має відбутись в період дії режиму воєнного стану, суд кваліфікуватиме таку обставину, як неможливість учасника справи з’явитись у судове засідання з поважних причин і відповідно діятиме у спосіб, передбачений законом;

- довести до відома всіх учасників судових процесів можливість подавати до суду заяви про розгляд справ у їхній відсутності за наявними в справі матеріалами;

- утриматись від відвідування суду, особливо за наявності захворювання (слабкість, кашель, утруднене дихання, підвищена температура тіла).

- заборонити допуск у судові засідання та приміщення суду осіб з ознаками респіраторних захворювань: блідість обличчя, почервоніння очей, кашель, підвищена температура тіла.

- обмежено ознайомлення учасників судового процесу з матеріалами судової справи. Учасникам судового процесу, які бажають ознайомитись з матеріалами судової справи, можливо ознайомитись через сервіс «Електронний суд», попередньо зареєструвавшись.

- встановлено, що замовлення копій судових рішень та виконавчих документів здійснюються щопонеділка з 08:00 до 17:15 (обідня перерва з 13:00 до 14:00) за письмовою заявою через загальну канцелярію суду. Особам, які бажають отримати копії судових рішень та виконавчі документів особисто, видача таких документів здійснюється щочетверга:

- з 9.00 год. до 13.00 год. – справи цивільного провадження,  провадження в порядку КАС України, як поточного року так і за минулі роки;

- з 14.00 год.  до 16.00 год. – справи про адміністративні правопорушення, кримінального провадження, як поточного року так і за минулі роки.

Вказане обмеження не застосовується щодо копій судових рішень та виконавчих документів у справах, пов’язаних з виборчим процесом.