flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Встановлення через суд народження або смерті спростять

20 червня 2022, 12:53

Факти народження та смерті осіб в межах території, на якій діє воєнний чи надзвичайний стан, потребують спрощеної процедури їх встановлення за аналогією із тією, що вже діє для тимчасово окупованої території України.

Верховна Рада ухвалила у першому читанні (зі скороченою процедурою подальшої підготовки) проект Закону №7310 від 21.04.2022 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей встановлення юридичних фактів в умовах воєнного чи надзвичайного стану».

Документом пропонується внесення змін до ст. ст. 317 та 340 Цивільного процесуального кодексу України задля запровадження спрощеної процедури встановлення юридичних фактів народження та смерті в межах території, на якій діє воєнний чи надзвичайний стан. Крім того, проектом Закону пропонується уточнити положення статті 5 Закону «Про судовий збір» стосовно пільг щодо сплати судового збору цієї категорії справ.

Заяву про встановлення факту народження або смерті особи можна буде подати родичам або законним представникам до будь-якого суду незалежно від місця проживання заявника.

Такі справи мають розглядатися невідкладно. Ухвалене судом рішення підлягає негайному виконанню. Воно може бути оскаржене, втім це не зупиняє виконання рішення.

За повідомленням zib.com.ua