flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Повістки» в суд через «Дію» : що пропонують змінити у законодавстві

20 червня 2022, 13:11

Йдеться про законопроект про внесення змін до ЗУ “Про судоустрій і статус суддів” щодо здійснення судочинства в умовах воєнного чи надзвичайного стану, який зареєстрував колектив депутатів під №7315 ще 26 квітня.

Автори зазначають: в умовах воєнного стану складніше стало інформувати учасників судового процесу про засідання. У тому числі поштою.

Тож, вони пропонують дозволити робити це і через "Дію".

Метою законопроекту, таким чином, є "запровадження додаткового повідомлення учасників судового процесу про розгляд справи з використанням Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, в тому числі з використанням мобільного додатку порталу "Дія".

Також, як вказано у пояснювальній записці, передбачається дозволити отримання стороною у справі через цей додаток судового рішення, виконавчого документу.

"Надання в такому вигляді інформації не матиме статусу офіційного повідомлення, але учасник судового процесу буде поінформований і зможе в подальшому вжити необхідних заходів для захисту своїх прав та інтересів", - вказують розробники законопроекту.

Також пропонується запровадження можливості проведення зборів суддів дистанційно у режимі відеоконференції під час дії воєнного чи надзвичайного стану, а також під час дії карантину через COVID-19.