flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Затверджено положення про реєстр виконавчих документів — наказ

24 червня 2022, 20:23

З появою ЄДРВД зникне потреба отримувати виконавчий документ на паперовому носії. Достатньо дочекатися його внесення до реєстру.

Державна судова адміністрація та Міністерство юстиції затвердили Положення про Єдиний державний реєстр виконавчих документів. Утім, ще мінімум 3 місяці триватимуть узгодження щодо його наповнення.

Відповідний наказ набирає чинності з дня офіційного опублікування, а власне саме положення — через 30 днів із дня опублікування повідомлення про початок функціонування реєстру.

Положення про ЄДРВД передбачає побудову функціоналу реєстру, який дозволить здійснювати облік електронних виконавчих документів.

В реєстрі відображатиметься інформація про стан виконання електронного виконавчого документа, в тому числі і рішень Європейського суду з прав людини, ухвалених проти держави, строки виконання судового рішення, суму коштів, що підлягає стягненню, суму вже стягнутих коштів, суму заборгованості боржника,

зокрема, держави.

Передбачається, що такий реєстр забезпечить вчасне інформування сторін виконавчого провадження та інших зацікавлених органів про терміни, зміну стану виконання електронних виконавчих документів (рішень ЄСПЛ, ухвалених проти держави) та результати їх виконання.

Крім того, він уможливить обчислення розміру всієї непогашеної заборгованості держави за невиконаними рішеннями національних судів.

До запровадження реєстру виконавчі документи можуть пред’являтися до виконання в електронній формі у порядку, визначеному Мін’юстом, відповідно до ст.4 закону «Про виконавче провадження».

Органам державної влади надано двомісячний термін з дня набрання чинності цим наказом, аби надіслати зразки форм виконавчих документів та узгодити порядок їх заповнення.