flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обмеження на виїзд чоловіків з України знімуть після відміни воєнного стану: Президент відповів на петицію

17 серпня 2022, 10:20

Юридична Газета 

Володимир Зеленський відповів на петицію про те, щоб дозволити чоловікам без військового досвіду виїжджати за кордон. 

Читайте також: "Президент розгляне петицію про заборону в´їзду росіянам на територію України на наступні 50 років"

Стосовно порушеної у петиції ініціативи щодо залучення до захисту України лише осіб, які мають військовий досвід, Президент зазначив, що відповідно до статті 17 Конституції України захист суверенітету і територіальної цілісності держави є справою всього Українського народу, а за статтею 65 Основного Закону України захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є обов'язком громадян України.

У зв'язку з військовою агресією російської федерації проти України та з метою забезпечення оборони держави, підтримання бойової і мобілізаційної готовності Збройних Сил України та інших військових формувань Указом Президента в Україні оголошено та проводиться загальна мобілізація.

Глава держави зауважив, що комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань здійснюється також і військовозобов’язаними, які не мають військового досвіду та раніше не проходили військову службу, але пройшли підготовку в навчальних військових частинах (навчальних центрах, полігонах, кафедрах підготовки та підвищення кваліфікації тощо).

Також він зауважив, що відповідно до абзацу першого частини другої статті 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» громадяни, які перебувають у запасі і не призвані на військову службу або не залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, під час мобілізації, можуть бути відповідно до закону залучені до виконання робіт, які мають оборонний характер.

Стосовно порушеного у петиції питання про зняття обмеження щодо виїзду за кордон Зеленський зазначив, що за статтею 64 Конституції України право вільно залишати територію України може обмежуватися в умовах воєнного або надзвичайного стану із зазначенням строку дії цих обмежень. В Україні введено воєнний стан від 24 лютого 2022 року.

«Скасування обмежень конституційних прав і свобод людини і громадянина, передбачених, у тому числі, статтею 33 Конституції України, передбачається здійснити після завершення дії правового режиму воєнного стану»,- йдеться у відповіді.

Президент звернувся до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням опрацювати порушені в електронній петиції питання. Про відповідні результати автора електронної петиції поінформує Кабінет Міністрів України.