flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Мешканець м.Золотоноша "лайкав" і поширював в мережі російську пропаганду: яке покарання дав суд

13 вересня 2022, 17:14

12 вересня Придніпровський районний суд м.Черкаси  постановив вирок щодо кримінального провадження по обвинуваченню громадянина І.   мешканця м.Золотоноша Черкаської області, у вчинення злочину, передбаченого   ч. 2 ст. 436-2 КК України - поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році, виправдовування, визнання правомірною, заперечення тимчасової окупації частини території України, а також глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію Російської Федерації проти України, розпочату у 2014 році.

Являючись громадянином України, особа І. діючи з прямим умислом, в період з 26 травня по1 червня 2022 року, з мотивів несприйняття існуючої української влади та схвалення політики країни-агресора, керуючись єдиним умислом, неодноразово у соціальній Інтернет-мережі «Одноклассники» на своїй персональній сторінці, шляхом проставлення так званих «лайків» поширив ряд публікацій, у яких містяться  публічні заклики до агресивної війни.

У матеріалах справи йдеться, що І. поширив шляхом проставлення так званого «лайку» відеозапис   під назвою «Добровольцы с Урала из группы "Отважных" уничтожают украинских боевиков», «Красивые кадры: асы ВКС России на штурмовиках Су-25 атакуют ВСУ на Донбассе» та інше, де поширювалися наративи російської пропаганди. Залучений до розгляду фахівець експерт підтвердив, що в цих постах міститься виправдання російської військової експансії та інтервенції, глорифікація окупантів, підтримка фейків про нібито про "громадянську війну" та інших кремлівських пропагандистських казок.

Зазначається, що обвинувачений  не працює, не одружений і без судимостей - повністю визнав свою провину і розкаявся.

Дослідивши всі матеріали, суд визнав винним обвинуваченого І., і призначив йому покарання у виді 2-ох років обмеження волі без конфіскації майна.

Відповідний вердикт може бути оскаржений в Апеляційному суді протягом 30 днів з дня його оголошення.