flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Важливість посади секретаря судового засідання в судовій системі

14 жовтня 2022, 12:39

На перший погляд, здається, що цей співробітник суду тільки присутній на судовому засіданні, але це не так. Секретар судового засідання є важливою процесуальною фігурою і відіграє допоміжну роль в  судочинстві. Ця посада належить до державної служби та виконує низку важливих функцій не тільки щодо організації і проведення судового засідання, а й поза його межами.

     Згідно  посадової інструкції,  до функцій секретаря судового засідання входять такі обов'язки:

      По-перше, секретар здійснює судові виклики і повідомлення з дотриманням усіх норм законодавства.

     По-друге, він доповідає, хто з викликаних та повідомлених осіб прибув на засідання, чи вручено повістки та повідомлення тим, хто не з’явився, і вказує причини їх неприбуття, якщо вони відомі.

     По-третє,  секретар під час розгляду справи здійснює повне фіксування засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу. Фіксація повинна бути повною й правильною.

    По-четверте, секретар судового засідання є самостійною, процесуальною одиницею,яка входить до складу суду і у разі потреби (передбачено законодавством) йому може бути заявлено відвід учасником процесу.

     Крім того,  одночасно з технічним записом секретар веде журнал засідання, який невідкладно підписує після закінчення останнього та приєднує до справи. Також секретар судового засідання повинен вміти швидко і грамотно формулювати основні думки, які викладаються судом, сторонами, учасниками процесу під час слухання, оскільки все це  відображається у журналі засідання, вміти зосереджувати увагу на головному. Одночасно секретареві необхідно мати ще й дуже хорошу пам’ять і слух, він повинен володіти навичками швидкого комп’ютерного набору, адже особи нічого не диктують, не чекають, поки секретар запише їхні слова. Ще одна функція секретаря — оформлення всіх матеріалів справи, виготовлення копій судових рішень у справах, кримінальних провадженнях, які знаходяться в провадженні судді.

     Перелік повноважень особи, яка займає згадану посаду, не є вичерпним. Крім того,  передбачається обов’язковість виконання секретарем інших доручень головуючого у справі. Проте перелік таких доручень не встановлений, а тому фактично необмежений.

     До кандидата на цю посаду висуваються досить серйозні вимоги, а саме: необхідно мати вищу юридичну освіту, кандидат на посаду секретаря зобов'язаний вільно володіти ПК і знати законодавство України, нормативну базу та порядок обробки інформації. Всі свої знання і вміння потрібно вільно застосовувати на практиці. Тому, секретар судового засідання є початковою посадою з потрібними навиками в кар’єрі державного службовця.