flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зберігаємо культурні традиції України

18 травня 2023, 17:40

З давніх давен вишиванка мала сакральне значення для Українців. Люди вірили, що  вишиванка - це символ здоров’я і краси, щасливої долі, родової пам’яті, порядності та чесності.  А  вишивані орнаменти, впливатимуть на їх щастя та долю.

Сьогодні, судді та працівники апарату Придніпровського районного суду м. Черкаси  традиційно долучилися до святкування і працюють у вишиванках.

«Вишиванка,  генетичний код української нації, символ родинної пам’яті та незламності духу нашого народу. Одягаючи вишиту сорочку, демонструєш не тільки її красу й унікальність, але й засвідчуєш свою приналежність до віковічної української культурної спадщини та підтримуєш стійкість наших захисників» - голова суду Олена Казидуб.

Вміння вишивати на Україні передавалось із покоління в покоління. Цікаво, що народному ремеслу навчали дівчаток  з малечку. За традицією, на день сватання у дівчини мало бути не менше 12 вишитих рушників. Український народ, який має такий прекрасні й самобутній одяг заснований на стародавній культурі, не забуває і в повсякденному житті про свої традиції.

Керівник апарату суду Леся Дзюман зазначила: « День вишиванки - це унікальне, потужне, колективне згуртування та настрій. Українцям в такий кризовий період особливо потрібні позитивні емоції, натхнення, налаштування на добрі думки».

 «Вишиванка - сучасна зброя проти ворога, символ української свободи, нескореності,  солідарності з українцями іноземців, які сьогодні також одягають вишиті сорочки. Допоки українські жінки вишиватимуть сорочки, вкладаючи в них свою душу, а українські воїни одягатимуть їх — Україна непереможна!» - суддя-спікер суду В’ячеслав Піковський.

Українська культура та ідентичність пережила немало піднесень і падінь. Тому, зараз так важливо не забувати про наші особливості та традиції. Пам’ятаємо, що одягаючи вишиванку ми стаємо прикладом свого походження. А бути українцем - це гордість, сила  та честь.