flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Шлях до перемоги складний, але краще звернутися за нею, ніж залишатися сам на сам зі своєю бідою

29 листопада 2023, 17:54

Сьогодні, керівник апарату Придніпровського районного суду м. Черкаси Леся ДЗЮМАН, як учасниця робочої групи з питань запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, взяла участь у заході в рамках щорічної Всеукраїнської акції "16 днів проти насильства", яку проводить в  межах проєкту «Міста і громади, вільні від домашнього насильства» Фонд Народонаселення ООН в Україні - UNFPA Ukraine.

«Під час війни, проблема домашнього насильства не стає менш важливою і є однією із тих явищ, яке у цей складний період може лише загострюватися та залишатися невидимим. А діти - особливо вразлива група, яка більшою мірою зазнає домашнього насильства і не можуть самостійно справитися з різними комплексними потребами. Тому, про домашнє насильство не можна мовчати. В цей час, важливо привернути увагу людей до проблем подолання насильства в сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок», - власне зазначила Леся ДЗЮМАН.

Щорічно в Україні стартує Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», яка триває з 25 листопада по 10 грудня. В Україні ця акція співпадає з Міжнародним днем боротьби з насильством щодо жінок. Ці дати підкреслюють, що прояви будь-якого насильства над людиною, незалежно від її статі та віку є порушенням прав людини.

У Черкасах захід розпочався у парку «Юність». Учасники акції роздавали перехожим кульки разом з тематичними браслетами, наліпками та інформаційними матеріалами з протидії насильству, щоб звернути увагу суспільства на актуальну проблему сьогодення. Придніпровський районний суд м. Черкаси, як і всі відповідальні органи продовжує просвітницьку роботу, щоб попередити і захистити постраждалих.

Важливо знати:

Генасамблея ООН оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Щороку в цей день у різних країнах по всьому світу розпочинається акція "16 днів проти насильства". Цей період охоплює такі важливі дати: 25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок; 1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом; 2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством; 3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями; 5 грудня – Міжнародний день волонтера; 6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі; 9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією; 10 грудня – Міжнародний день прав людини. 

Також нагадуємо номери телефонів, які можуть бути корисними: 

1578 – з питань протидії торгівлі людьми; 

1588 – з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей; 

0 800 500 335 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів ) та 116 123 (безкоштовно з мобільних телефонів) – із запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми та гендерній дискримінації; 

0 800 505 501 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів ) та 527 (безкоштовно з мобільних телефонів) – з протидії торгівлі людьми та консультуванню мігрантів; 

0 800 500 225 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів ) та 116 111 (безкоштовно з мобільних телефонів) – Національна "гаряча лінія" для дітей та молоді.