flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підготовка суддів до розгляду справ про порушення правил політичного фінансування

01 грудня 2023, 17:17

Суддя Придніпровського районного суду м. Черкаси Владислав КОНСТАНТИН став активним учасником першого регіонального тренінгу «Розгляд справ про адміністративні та кримінальні правопорушення у сфері фінансування політичних партій та виборчих кампаній», який провели спільно Міжнародна фундація виборчих систем IFES і Національна школа суддів України, за підтримки Агенства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства міжнародних справ Канади та британської допомоги від уряду Великої Британії, для 20 суддів із Київської, Черкаської, Чернігівської, Сумської, Житомирської областей та м. Києва.

«Судді стали безпосередніми учасниками інтерактивних лекцій щодо забезпечення єдності судової практики стосовно правопорушень, передбачених ст. 212-15, 2012­21 КУпАП та с. 159-1 ККУ. Норм матеріального і процесуального права при розгляді справ про адміністративні та кримінальні правопорушення у сфері фінансування політичних партій і виборчих кампаній.

Міжнародні партнери вважають, що проведення демократичних виборів в умовах війни не є можливим та доцільним, однак переконані, що розвиток та становлення України, як Європейської держави, полягає у зміцненні її політичної системи, в якій на передовому місці знаходяться політичні партії, фінансування яких повинно бути прозорим та виключно з суворим дотриманням діючого законодавства.

З 26 грудня 2023 року вступає в силу Закон № 3337, яким відновлюється обов’язок всіх політичних партій звітувати про свої фінанси та майно, а також функції Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) щодо перевірок цих актів.

Під час тренінгу обговорювалися актуальні та важливі питання, що стосуються виборчого процесу та діяльності політичних партій. Надзвичайно активні дискусії відбувалися з тем щодо проблем кваліфікації та розгляду справ про адміністративні та кримінальні правопорушення у сфері фінансування політичних партій та виборчих кампаній, а також проблеми кваліфікації та розгляду справ про поточне звітування політичними партіями під час виборчих кампаній.

Такі тренінги особливо важливі для підготовки суддівського корпусу до розгляду справ щодо політичного фінансування ще до того, як Національне агентство із запобігання корупції розпочне перевіряти звіти, які політичні партії зобов’язані будуть подавати у визначений законом термін», - зазначив Владислав КОНСТАНТИН.

Фото Національної школи суддів України