flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Придніпровський районний суд м. Черкаси – унікальний простір професійного спілкування для майбутніх правників

01 грудня 2023, 16:14

З метою підвищення правової культури та вже за сталою традицією, у Придніпровському районному суді вчергове проведено «День відкритих дверей». Цього разу, вперше, учасниками заходу стали активні учні шкіл міста Черкаси, які проходять стажування в напрямку юриспруденції в органах місцевого самоврядування, а саме в Департаменті управління справами та юридичного забезпечення Черкаської міської ради. І за підсумками кращих п’яти «Есе», переможці поїдуть на стажування в органи місцевого самоврядування до Німеччини.

Керівник апарату суду Леся ДЗЮМАН  радо зустріла черкаських школярів та розпочала знайомство з роботою суду.

«У Придніпровського районного суду м. Черкаси налагоджено гарну комунікацію з усіма юридичними закладами нашого міста. Ми проводимо чимало подібних заходів. Але учні шкіл, у нас перший раз. Тож вітаємо вас у Придніпровському районному суді м. Черкаси», - зазначила Леся ДЗЮМАН.

Надалі розповіла про історію та структуру, особливості роботи, організацію забезпечення діяльності суду. Про впровадження проекту електронний суд, який розроблений для покращення роботи працівників суду та забезпечення швидкого та зручного доступу громадянам до інформації про рух судових справ, час і місце розгляду справ, обмін процесуальними документами в електронному вигляді з використанням цифрового підпису. Спрощену систему обміну інформацією учасників процесу з судом для забезпечення справедливого та неупередженого правосуддя. Роботу архіву та канцелярій (цивільної, кримінальної та по адміністративних справах). А секретарі суду, вже на конкретних прикладах показали школярам процес від надходження документа, реєстрації та подальшого його розгляду в суді.

Також, учні стали учасниками відкритого судового засідання. Перед початком засідання, суддя Тетяна КОМПЛЄКТОВА привітала школярів та роз’яснила  про дотримання порядку та заборон під час судового розгляду.

У відкритому судовому засіданні суддя Тетяна КОМПЛЄКТОВА розглянула обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за обвинуваченням громадянина  України У., у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження). Обвинувачений в судовому засіданні вину визнав повністю, а потерпілий подав письмове клопотання про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження відносно нього, у зв’язку з примиренням з обвинуваченим. Прокурор в судовому засіданні не заперечувала проти задоволення клопотання. Суд, вислухавши думку учасників судового провадження ухвалив - задовольнити клопотання потерпілого про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності та звільнити його від кримінальної відповідальності у зв’язку з примиренням обвинуваченого з потерпілим.

Після закриття судового засідання суддя Тетяна КОМЛЄКТОВА роз’яснила учням про правові наслідки по даній справі, складність непростої професії юриста, побажала успіху та запросила у майбутньому на роботу до Придніпровського районного суду м. Черкаси, якщо школярі оберуть професію в юриспруденції.

Цікавою частиною заходу для школярів стало проведення суддею-спікером В’ячеславом ПІКОВСЬКИМ модельного судового засідання за участю самих школярів.  Школярі –  судді, прокурор, потерпіла та обвинувачена, захисники і  свідок.Все відбувалося як у справжньому суді: відкриття засідання, підготовча частина, оголошення заяв та клопотань. Згодом – розгляд справи по-суті: допит обвинуваченої, свідків зі сторони обвинувачення та захисту, виступи адвокатів. Під час гри учні чітко дотримувались своїх обов’язків, діалоги були чіткими та доречними. Справа завершилася винесенням вироку

По завершенню засідання, суддя-спікер  В’ячеслав ПІКОВСЬКИЙ подякував учасникам за активну участь і підкреслив, що  робота юриста не тільки цікава, але і дуже складна та відповідальна. І закликав школярів відповідально ставитися до навчання, аби в майбутньому бути найкращими фахівцями у своїй роботі.

 Помічник голови суду Ольга ЗАЙЦЕВА, розказала про роботу помічника судді та секретаря судового засідання. Про роботу суду в режимі відеоконференції. Зазначила, що на практиці не рідко бувають ситуації, коли у представника немає можливості з`явитися в приміщення суду, у разі, якщо справа розглядається в іншому місці, районі чи області. І для уникнення таких проблем законодавець передбачив можливість брати участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції. Звернула увагу учнів, що такі судові засідання проводяться виключно в спеціально обладнаному для цього приміщенні суду - залі засідань, яке придатне для розміщення сторін та інших учасників судового процесу і дає змогу реалізовувати надані їм процесуальні права і виконувати процесуальні обов’язки. Про забезпечення учасникам судового процесу можливості чути та бачити хід судового засідання в належній якості, ставити запитання і отримувати відповіді, реалізовувати інші надані їм процесуальні права та виконувати процесуальні обов’язки, передбачені Цивільно-процесуальним кодексом України. Про фіксування результату відеоконференції за допомогою технічних засобів відеозапису та додавання носія відеозапису до журналу судового засідання та приєднання його до матеріалів справи після закінчення судового засідання.

Учні стали безпосередніми учасниками процесу. Розділилися на дві групи, які були розміщені у двох залах судових засідань. І самостійно змогли поспілкуватися в режимі відеоконференції.

«Дуже вдячна працівникам Придніпровського районного суду м. Черкаси за таку нагоду подарувати незабутні враження школярам. Звісно, ми не очікували від школярів тих знань і навичок, які б мали студенти, юридичних вищих навчальних закладів. Але, як показала практика, вони активно налаштовані до опанування цієї професії. Думаю, що після сьогоднішнього заходу, у них з’явиться більше наснаги отримати достойну юридичну освіту та працювати в Україні», - поділилася своїми враженнями в.о. Директора департаменту управління справами та юридичного забезпечення Черкаської міської ради Катерина ПИДОРИЧ.

«Такі заходи допомагають школярам швидше засвоїти інформацію про власні права та обов’язки, відшукати відповіді на запитання, які їх цікавлять. Але усе це більше запам’ятовується, коли діти не просто слухають, а й беруть активну участь. Придніпровський районний суд м. Черкаси – це унікальний простір професійного спілкування для майбутніх правників, а також участь суду в професійній підготовці майбутніх спеціалістів в галузі юриспруденції»,  - підсумувала Леся ДЗЮМАН.

Наприкінці зустрічі відбулася фотосесія на згадку про зустріч та отримання від суду учасниками заходу на пам’ять DVD диску із записом модельного судового засідання у форматі відеоконференції та протоколу цього засідання.

 

Дякуємо ЗСУ за кожен день та можливість працювати на перемогу.