flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як отримати копію судового рішення, якщо з моменту його прийняття пройшов тривалий термін.

31 січня 2024, 11:53

Розглянуті по суті та виконані судові справи передаються до архіву суду, де вони розміщені на спеціальних полицях окремо по роках та в хронологічному порядку. Строки зберігання справ чітко визначені відповідним переліком.

Стаття 251 Кодексу адміністративного судочинства передбачає різні способи вручення судового рішення: шляхом надсилання засобами поштового зв'язку, в електронній формі, нарочно.
Однак в умовах обмежувальних заходів, вручення судових рішень здійснюється через поштовий зв'язок та електронну пошту - шляхом надсилання. Для отримання копії судового рішення варто звернутися з письмовою заявою на офіційну адресу суду через засоби поштового зв'язку; електронну пошту; особистий кабінет користувача в системі «Електронний суд».

Заява має містити такі реквізити:
- для юридичних осіб - повне найменування, місцезнаходження, ідентифікаційний код ЄДРПОУ, контактний телефон, електронна поштова адреса ;
для фізичних осіб - ім'я (прізвище, ім'я та по батькові), місце проживання чи перебування, контактний телефон, електронна поштова адреса;
- найменування суду, до якого заява подається;
- номер справи, прізвище та ініціали судді (суддів);
- зміст прохання заявника;
- дата, підпис, прізвище, ім'я, по батькові.

Копію судового рішення буде направлено на вказану в заяві поштову адресу. Додатково судове рішення може надсилатися і на електронну пошту - для цього заявнику варто вказати у заяві відповідне прохання та електронну адресу. Також копію рішення можна отримати в канцелярії суду або секретаря судді, який розглядав справу.

Крім того, звертаємо вашу увагу, що у застосунку «Дія» також можна отримати електронні копії судових рішень з кваліфікованим електронним підписом суддів. Електронний документ має таку ж юридичну силу, як і його паперовий аналог. Але нова послуга доступна тільки в найновішій версії застосунку. Тож перед тим, як спробувати скористатися послугою, потрібно оновити застосунок «Дія» до останньої версії через магазин застосунків.

Не втрачайте важливу інформацію в кризових ситуаціях! Будьте в курсі розкладу судових засідань та іншої необхідної інформації, яку розміщено на сайті суду. Зразки заяв Придніпровського районного суду м. Черкаси за посиланням: https://pp.ck.court.gov.ua/sud2314/gromadyanam/zrazki/

Додатково:

Справи про розірвання шлюбу зберігаються в архіві суду 3 роки, визначення місця проживання дитини та позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів - 3 роки після досягнення дитиною повноліття.
Справи, що стосуються житлових спорів зберігаються 10 років, а справи про спадщину - 75 років. А деякі категорії справ, такі, як кримінальні справи на засуджених до довічного позбавлення волі чи злочини проти основ національної безпеки України а також цивільні справи про встановлення батьківства, материнства чи справи про усиновлення - зберігаються в архіві суду постійно.
Після закінчення визначених строків зберігання справ з них вилучають оригінали вироків, постанов, ухвал та рішень судів та наступних постанов та ухвал судів вищого рівня. Вилучені оригінали судових рішень зберігаються в архіві суду постійно. А тому отримати їх копії можна навіть через десятки років після знищення матеріалів справ.
Отже, для того, щоб отримати копію судового рішення необхідно звернутися до суду з відповідною заявою.