flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Що змінюється у 2024 році

21 лютого 2024, 10:53

В Україні змінюються правила відкриття та оформлення спадщини під час воєнного стану. Що треба знати про новації, кого стосуються зміни, та які строки оформлення документів визначає законодавство — далі.

30 січня 2024 року набрали чинності два закони, а саме:

- Закон № 3450-IX «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо вдосконалення порядку відкриття та оформлення спадщини»;

- Закон № 3449-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку відкриття та оформлення спадщини».

По суті, нововведення стосуються визначення місця відкриття спадщини та строків спадкування. Також вносять зміни до Законів України «Про нотаріат», «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» і «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції».

Головна мета — захист прав спадкоємців в умовах воєнного стану.

Спадщина — це перехід прав та обов’язків від людини, яка померла — спадкодавця, до іншої особи — спадкоємця.

Порядок відкриття та оформлення спадщини вже неодноразово змінювався. Раніше через воєнний стан людям дозволяли відкривати справу про спадщину у будь-якого нотаріуса на території України, незалежно від того, де спадкодавець помер. Але виникало багато незручностей для самих спадкоємців. Тому повертається процедура, яка була до війни.

  • Відтепер треба подавати заяву до нотаріуса, який перебуває в тому ж регіоні, де було останнє місце проживання померлого.
  • Документом, який підтверджує місце проживання переселенця, є довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Важливо зазначити, що нотаріус не має права здійснювати діяльність за межами свого нотаріального округу, крім заміщення інших нотаріусів. Тобто, якщо спадкодавець на момент смерті проживав у місті Києві, то спадкоємцям треба подавати заяву про відкриття спадщини саме до київського нотаріуса.

Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини вважається місце розташування нерухомого майна або основної його частини.

Якщо у померлого було лише рухоме майно (наприклад, автомобіль), то спадкову справу відкриють за місцем його розташування.

Але закон дозволяє подати заяву будь-якому нотаріусу у будь-якій області, якщо місцем відкриття спадщини є:

  • населений пункт, де органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження;
  • територія, на якій ведуться активні бойові дії або тимчасово окупована РФ територія.

Так буде до кінця воєнного стану і ще пів року після його закінчення.

Зокрема, нотаріуси відкривають спадкову справу за місцем подання першої заяви про видачу свідоцтва в населеному пункті, який не належить до вищезазначених населених пунктів.

Це пов’язано з тим, що за законом спадкова справа має бути одна, незалежно від того, де розміщене спадкове майно. Відповідно, усі спадкові процедури мають проводитися за місцем відкриття спадщини.

Якщо спадкодавець жив за кордоном, ситуація регулюється законом про міжнародне приватне право. Тобто за законами тієї країни, де останнім часом проживав померлий родич, або громадянином якої він був.

Нові правила обчислення строків

Зміни в Цивільному кодексі України зупиняють строки позовної давності. Тобто поки діє воєнний стан, час позовної давності не рахується.

Раніше після смерті людини у спадкоємця було шість місяців для прийняття спадщини. На початку війни цей строк збільшили до 10 місяців. З 30 січня 2024 року він знову складає шість місяців. Але з уточненням: у разі, якщо особа померла під час воєнного стану і державна реєстрація смерті проведена пізніше ніж за один місяць після її смерті, то строки для спадкування обчислюються з дня державної реєстрації смерті, а не фактичної.

Всі ці положення застосовуються до спадщини, яка відкрилася:

  • після введення воєнного стану в Україні до набрання чинності Закону № 3450-IX;
  • до введення воєнного стану, якщо строк для прийняття спадщини не сплив до його введення (за умови, що свідоцтво про право на спадщину не було видано жодному зі спадкоємців).

 

Джерело: Юридичний інтернет ресурс «Протокол»