flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представництво в суді

26 лютого 2024, 09:37

Відповідно до Конституції України представництво в судах здійснюється виключно прокурорами або адвокатами. Водночас, особа, як учасник судового процесу, може реалізовувати свої процесуальні права та виконувати процесуальні обов’язки, в тому числі в судах касаційної інстанції, самостійно, без представника.

Законом можуть бути визначені винятки щодо представництва в суді у трудових спорах, спорах щодо захисту соціальних прав, щодо виборів та референдумів, у малозначних спорах, а також стосовно представництва малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена.

З огляду на зазначене, згідно положень ч.ч. 3, 4 ст. 131-2 Конституції України, представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення здійснює виключно адвокат.

Представником чи захисником по кримінальному провадженню може виступати лише адвокат.

Відповідно до ст. 50 КПК України, повноваження захисника підтверджуються:

  • свідоцтвом про право на заняття адвокатською діяльністю;
  • ордером, договором із захисником або дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Відповідно до ст.58 КПК України, повноваження представника підтверджуються:

  • документами, передбаченими ст.50 КПК України, (якщо представником потерпілого є особа, яка має право бути захисником у кримінальному провадженні);
  • копією установчих документів юридичної особи (якщо представником потерпілого є керівник юридичної особи чи інша уповноважена законом або установчими документами особа);
  • довіреністю (якщо представником потерпілого є працівник юридичної особи, яка є потерпілою).

Представником чи захисником по справі про адміністративне правопорушення може виступати адвокат та інші фахівці у галузі права, які зa законом мають право на надання правової допомоги особисто або за дорученням юридичної особи (відповідно до ст.270 та ст.271 КУпАП).

Відповідно до ст.271 КУпАП України, повноваження адвоката підтверджуються:

  • довіреність на представництво інтересів;
  • ордер чи доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги (до ордеру повинно бути обов’язково додано витяг з договору, в якому прописано повноваження адвоката або обмеження його прав як захисника);
  • договір про надання правової допомоги.

Кодексом передбачено участь в адміністративному процесі фахівців в галузі права, а нормативного акту, який би регулював їх статус, відсутній. Тому, для захисту своїх прав під час розгляду справ про адміністративні правопорушення, з метою уникнення негативних наслідків, краще одразу звертатися саме до адвокатів.

Представником по цивільному та адміністративному провадженню може бути адвокат або законний представник.

Відповідно до ч.1 ст.62 ЦПК України та ч.1 ст.59 КАС України повноваження представника підтверджуються:

  • довіреністю фізичної або юридичної особи;
  • свідоцтвом про народження дитини або рішенням про призначення опікуном, піклувальником чи охоронцем спадкового майна.

Відповідно до ч.4 ст.62 ЦПК України та ч.4 ст.59 КАС України повноваження адвоката як представника підтверджуються:

довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність".