flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Нарада: Модель «Барнахус»

29 лютого 2024, 21:21

Суддя Тетяна Комплєктова та керівник апарату суду Леся Дзюман увійшли до складу міської міжвідомчої групи щодо створення міжсекторального центру захисту для дітей, які постраждали та/або стали свідками насильства, кримінального правопорушення (модель Барнахус) при виконавчому комітеті Черкаської міської ради.

Сьогодні Тетяна КОМПЛЄКТОВА та Леся ДЗЮМАН, як члени групи взяли участь в установчій нараді щодо створення моделі Барнахус.

Нарада проходила під головуванням заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Анастасії Чубіної, яка звернулася до присутніх з вітальним словом та окреслила основні етапи подальшої роботи над проєктом.

З першими кроками впровадження моделі Барнахус присутніх ознайомила начальник служби у справах дітей Черкаської міської ради Лариса Кошова.

Тетяна КОМПЛЄКТОВА акцентувала увагу учасників заходу на питанні участі кваліфікованого та досвідченого психолога, оскільки саме психолог є важливою ключовою фігурою, який є посередником у комунікації між слідчим і дитиною. В подальшому, це дасть змогу уникнути повторної травматизації дитини, врахувати її психологічний стан, потреби та наслідки процедури. В свою чергу, Леся ДЗЮМАН повідомила, що для неї, як відповідальної за організацію роботи суду, основним в цьому питанні є також злагоджена робота відеоконференцзв’язку між центром Барнахус та судом.

Довідково:

Барнахус (від barna hús — у перекладі з ісландської мови «будинок для дітей») — це місце, де багатопрофільна міжвідомча команда, до якої входять представники правоохоронних органів, служб захисту дітей, а також медичні працівники і працівники сфери захисту психічного здоров’я, співпрацює, щоб забезпечити дітям — жертвам та свідкам насильства — скоординований ефективний захист, послуги та правосуддя, дружнє до дітей. Мережа барнахусів розвивається в Україні за підтримки ЮНІСЕФ.

Ключова задача спеціалістів центру Барнахус – отримати свідчення дитини, не завдавши їй емоційної шкоди. Фахівці проводять допит дитини у такий спосіб, щоб не травмувати її повторно та водночас юридично правильно зібрати необхідні докази.