flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Набрання чинності ЗУ «Про забезпечення права на справедливий суд»

30 березня 2015, 15:27

28 березня 2015 року набрав чинності Закон України «Про забезпечення права на справедливий суд» №192-VIII від 12.02.2015.

Нормами даного закону внесено зміни до положень процесуального законодавства, що стосуються обов’язковості судових рішень Верховного суду України.

У новій редакції викладено Закон України «Про судоустрій і статус суддів». Зокрема, Законом передбачено, що призначення судді на будь яку посаду, а також при формуванні Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради юстиції буде проводитись лише на конкурсній основі. Також цей Закон підвищує вимоги і до кандидатів на ці посади, що надає прозористі та публічності процедурі.

Закон передбачає інститут суддівського досьє, за для збереження інформації про роботу кожного судді, що впливатиме на кар’єрний зріст також як і морально-етичні та професійні  якості.

Передбачені гарантії захисту прав суддів, а також чітко визначенні підстави здійснення дисциплінарного провадження, встановлені строки притягнення до відповідальності та погашення дисциплінарних стягнень щодо них.

Окрім всього зазначеного, цим  Законом, розширюються наданні громадянам права, щодо відкритості судового процесу, неупередженого розподілу судових справ та рівності перед судом і законом. Інформація така як: місця і часу засідання, стадії розгляду, та така  що стосується суду, який розглядає справу стає відкритою. Не має обмежень для використання   права бути присутніми на відкритому судовому засіданні, та гарантуються право проводити запис судового процесу з використанням  фото та відео зйомки.