flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Продовжуємо розповідь про «День відкритих дверей»

11 жовтня 2024, 18:46

Продовжуємо розповідь про «День відкритих дверей», який відбувся 10 жовтня у Придніпровському районному суді м. Черкас.

Керівник апарату суду Леся ДЗЮМАН, радо зустріла відвідувачів, звернулася з вітальним словом та розповіла про роботу суду.
"Власне, "День відкритих дверей" є прекрасною можливістю для школярів, які мріють, у тому числі й про юридичну професію, ознайомитися з діяльністю судових органів, а головне бути присутніми в якості вільних слухачів в одій із судових справ. Наш суд співпрацює з багатьма навчальними закладами нашого міста, сприяючи підвищенню правосвідомості серед молоді. До таких заходів ми ретельно готуємося, щоб учасникам було цікаво та пізнавально. Дуже добре, що учні зі шкіл міста в рамках програми стажування в органах місцевого самоврядування завітали до нашого суду." , - зазначила Леся ДЗЮМАН.
У свою чергу, прес-секретар суду Алла ДЕМЧЕНКО, ознайомила учнів з Правилами пропуску осіб до Будинку правосуддя та приміщень суду, провела короткий інструктаж з правил поведінки у суді, про що слід пам`ятати та як поводити себе під час слухання справи. Про негативні наслідки порушення правил поведінки в суді.

А далі, школярі мали можливість бути присутніми при розгляді судової справи в якості вільних слухачів та відчути себе повноцінними учасниками судового процесу. Головуючий суддя Придніпровського суду м. Черкаси Олена КАЗИДУБ, у відкритому підготовчому судовому засіданні розглянула матеріали цивільної справи за позовом громадянки Б. до громадянки П. про визнання недійсним та розірвання договору довічного утримання.


Після закриття судового засідання, голова суду Олена КАЗИДУБ надала відповіді на запитання, пояснила суть справи, порядок її розгляду та обсяг прав сторін в судовому засіданні.

 

Вже в наступній правовій локації для школярів – модельне судове засідання, продовжив захід з дітьми суддя-спікер В’ячеслав ПІКОВСЬКИЙ.
«Сьогодні відбулася зустріч із учнями шкіл Черкас, які проходять практику в Черкаській міській раді. Загальне враження дуже позитивне. Під час проведення модельного судового засідання була спроєктована модель за ст. 189 КК України (вимагання з нанесенням тілесних ушкоджень). Учні були розподілені на групи, в якій кожен взяв активну участь. Всі виступали досить цікаво, були неймовірними у своїй активності, проявляли інтерес до того, що відбувалося та справлялися з покладеними завданнями, проявивши змагальність, притаманну дорослим юристам. Здобуті позитивні враження підтвердили відгуками. Велике майбутнє у наших дітей України!», - зазначив В'ячеслав ПІКОВСЬКИЙ.


«Департамент управління справами та юридичного забезпечення Черкаської міської ради вкотре висловлює свою подяку Придніпровському районному суду м. Черкаси за таку гостинність і чудовий захід, який відкриває можливості для нашої молоді. День відкритих дверей, це така прекрасна ініціатива суду для ознайомлення молоді з судовим розглядом, учасниками процесів і надає можливості для обрання майбутньої професії. Вдячні за співпрацю і сподіваємося на подальшу спільну роботу» - заступник директора департаменту – начальник юридичного управління департаменту управління справами та юридичного забезпечення Черкаської міської ради Катерина ПИДОРИЧ.


Підсумовуючи захід, голова суду Олена КАЗИДУБ зазначила: «День відкритих дверей» для нашого суду став традицією та виконує свої основні цілі: набуття правових знань підростаючого покоління, формування поваги до права, а також ознайомлення із структурою суду та його роботою. Переконані, що проведення таких заходів сприяє формуванню авторитету та іміджу суду, формує позитивну суспільну думку щодо діяльності судової системи загалом».

У всіх учасників заходу залишились позитивні емоції та враження.  Учні – про свої враження і день відкритих дверей у суді:

- Лілія АНДРУСЯК: «Я дуже вдячна за можливість бути учасницею стажування у департаменті та отримати можливість спостерігати за справжнім судовим засіданням. Мені все сподобалося»;


- Максим КУЛЄШОВ: «Дуже сподобалося. Я би хотів, щоб більше таких засідань було і в таких ролях. Неймовірно цікавий досвід і спілкування з суддею-спікером»;


- Артем ОБЕРЕМКО: «Я був в ролі судді і бажаю, щоб для школярів таких засідань було більше. Сподівання від відвідування Придніпровського суду виправдав. Мені все сподобалося»;


- Олександра КРАСУЦЬКА: «Я йшла в департамент не маючи очікувань, було просто цікаво подивитися взагалі на роботу органів місцевого самоврядування та суду. Дізнатися щось нове і зрозуміти, чи хочу я розвиватися в цій сфері. Зараз відбулося модельне судове засідання. Я грала роль свідка. Це просто неймовірні емоції та незрівнянний досвід. Раджу всім це спробувати та хотілося б такі заходи відвідувати частіше»;


- «Мені все сподобалося. Було все дуже цікаво та пізнавально. Просто прекрасно!», -Анна БОДНАР;


- Вікторія ДОНЕЦЬ: «Це був неймовірний досвід побути в ролі адвоката. Дякую»;


- Ніколь ШОСТ: «Все дуже сподобалося. Особливо судове засідання. Можливо в майбутньому я буду адвокатом»;


- Анастасія ДВОРЯКОВСЬКА: «Хотілося б ще взяти участь у модельному суді з розгляду кримінальної справи».