flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вихідні — не враховувати

03 липня 2015, 12:16

 Як обчислювати строк, відведений для складення повного тексту судового рішення — у робочих чи календарних днях? Аби уникнути різночитань, пропонується уточнити це на законодавчому рівні.

Необхідність прийняття проекту «Про внесення змін до статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України (щодо строків складення повного тексту рішень)» (№2080а) його автор — представник БПП Дмитро Голубов пояснює тим, що «зі змісту ч.3 ст.160 Кодексу адміністративного судочинства прямо не вбачається, чи в робочих днях, чи в календарних слід обчислювати строк на виготовлення повного тексту постанови».

На його думку, доцільно визначити цей строк саме у робочих днях. Адже у вихідні та святкові дні суд не працює, а тому суддя не може зазначити в постанові, що її повний текст складений, наприклад, 1 січня чи 8 березня. Та й взяти справу на вихідні додому він також не може, бо це категорично заборонено.

А що робити, коли суддя раптом захворів одразу після оголошення вступної та резолютивної частини? На думку автора проекту, якби строк обчислювався у робочих днях, у судді було б ще 4 дні після одужання для виготовлення повного тексту постанови.

Можливо, нардепи і дослухаються до такої пропозиції. Адже законодавець власноруч створив ситуацію, коли суддя має лавірувати між нормами закону, аби не дати привід сторонам скаржитися на нього за недотримання встановлених строків.