flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді рекомендують вдосконалити процес призначення експертизи

28 жовтня 2015, 10:00

 Судді наполягають на встановленні відповідальності для осіб, які вимагають проведення експертизи та ухиляються від її оплати.

У Бориспільському міськрайонному суді Київської області проаналізували практику призначення судової експертизи у цивільних справах за 2013 - 2014 роки.

В основному за цей період призначалися будівельно-технічна, генетична, товарознавча, землевпорядна, судово-медична, психіатрична, почеркознавча експертизи, судово-економічна експертиза документів фінансово-кредитних операцій тощо.

Наприклад, будівельно-технічну та земельно-технічну експертизи було призначено у справі, порушеній за позовом Особи 1 до Особи 2, про поділ у натурі спадкового майна. Провадження у справі на час проведення експертиз було зупинене. Витрати на їх проведення покладено на позивача.

Питання щодо ухилення від експертизи вирішується на підставі ст.146 Цивільного процесуального кодексу, де передбачено санкцію для порушників. У разі ухилення особи, котра бере участь у справі, від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього її провести неможливо, суд залежно від того, яке значення має експертиза, може визнати факт, для з’ясування котрого вона призначалась, або відмовити в його визнанні.

Законодавство передбачає лише один випадок, коли суд має право застосувати примусовий

привід на проведення експертизи, а саме - в разі ухилення відповідача від проведення судово-біологічної (судово-генетичної) експертизи у справах про визнання батьківства, материнства. Ухвала про примусовий привід виконується органами внутрішніх справ за місцем проживання відповідача.

Аби вдосконалити процес у частині вирішення питання про призначення експертизи, бориспільські судді рекомендують:

•установити більш оптимальні строки проведення експертиз;

•звернути увагу на безпідставні причини повернення матеріалів справи до суду без висновку експерта;

•забезпечити проведення тематичних занять із суддями;                     

•передбачити відповідальність для осіб, які заявили клопотання про експертизу й не виконують обов’язку щодо її оплати.