flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Україні готуються прийняти закон про медіацію

17 травня 2016, 14:37

 Комітет з питань правової політики та правосуддя парламенту розглянув два законопроекти про медіацію. За результатами обговорення нардепи прийшли до висновку, який проект підтримати.

Як пояснили "ЗіБ" у ВР, на своєму засіданні 12 травня члени комітету розглянули законопроекти за№3665 і№3665-1. Зокрема, було вирішено рекомендувати ВР прийняти за основу проект №3665, врахувавши при доопрацюванні до другого читання окремі пропозиції альтернативного проекту.
Законопроектами пропонується запровадити на законодавчому рівні інститут медіації в Україні та визначити правові основи надання послуг медіації на професійних засадах. Очікується, що запровадження медіації дозволить розвантажити суддів.
Згідно з проектом №3665 медіація може застосовуватися у будь-яких конфліктах (спорах), у тому числі цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних, а також в кримінальних провадженнях та справах щодо адміністративних правопорушень.
Сторони мають право домовитись про включення письмового медіаційного застереження в договір, згідно з яким вони погоджуються передати на медіацію всі або певні спори, які можуть виникнути між ними в зв'язку з будь-якими конкретними
правовідносинами, незалежно від того, чи мають вони договірний характер чи ні. Наявність медіаційного застереження в договорі не є перешкодою для звернення в суд або третейський суд.
Також слід відзначити, що за проектом медіатором може бути фізична особа, яка досягла двадцяти п’яти років, має вищу або професійно-технічну освіту та пройшла професійне навчання медіації, що має включати 90 академічних годин початкового навчання, в тому числі не менше 45 академічних годин навчання практичним навичкам.
 
Джерело: Закон і Бізнес