flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддівська реформа

10 червня 2016, 13:59
Cуддівський корпус може оновитися на 70 % - Петренко
 
Ухвалена парламентом судова реформа, на думку Міністра юстиції, дозволить оновити судову систему на 70%. За його словами, 5 - 6 тисяч суддів мають бути набрані через систему публічних конкурсів.

Про це Павло Петренко заявив в ході форуму "Фільтруй суд: через очищення до чесного суду", коментуючи прийняті минулого тижня зміни до Конституції в частині правосуддя та Закон про судоустрій (зауважимо, зміни до Конституції передали на підпис П.Порошенку, а от щоб направити Президенту Закон про судоустрій спочатку слід розглянути проекти постанов про скасування рішення про його прийняття - ред.).
Як зауважив Міністр, під час розробки змін до Конституції та Закону про судоустрій одною з принципових позицій було внесення положень, які не дадуть можливості суддям, які скомпрометували себе, автоматично потрапити до системи оновлених судів, повідомляє "ЗіБ" з посиланням на Мін'юст.
«Одним із таких запобіжників є моя особиста
пропозиція ‑ судді, які призначені на 5 років Януковичем, не можуть бути перепризначені безстроково. Це 1880 суддів, повноваження яких або вже припинилися, або припиняться найближчим часом. На ці посади буде відкрито публічний конкурс», - зазначив П.Петренко.
Другим таким запобіжником, за словами Міністра, є прописані строки створення нової судової системи та критерії добору суддів нового формату.
Окрім того, у Законі про судоустрій є чіткий строк формування Верховного Суду – це 6 місяців з моменту, коли закон набуває чинності. "Завдяки публічному відбору, який буде контролюватися в тому числі й громадськістю, ми зможемо сформувати кістяк нової судової системи – новий Верховний Суд. Так само ми прописали строки, коли мають з’явитися нові апеляційні суди ‑ не пізніше 3 років з моменту прийняття закону", - пояснив Міністр.
Судді проходитимуть серйозну перевірку свого майнового стану та його відповідності законним доходам, а також майнового стану усіх родичів та оточення. Також кандидатами на суддівські посади вперше в історії України можуть бути не лише судді, які працювали в системі, а й правники та науковці, які мають відповідний досвід роботи.