flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова та керівник апарату Придніпровського районного суду м. Черкаси прийняли участь в робочій нараді, присвяченій обговоренню новел у Кримінальному процесуальному кодексі України, що набувають сили після 15 березня 2018 року.

14 березня 2018, 17:08

Після 15 березня 2018 року набирають чинності зміни до Кримінального процесуального кодексу України, - згідно з якими клопотання слідчого чи прокурора про забезпечення кримінального провадження (ст. 131 КІІК), проведення обшуку (ст. 234 КІІК), проведення експертизи і залучення експерта (ст. ст. 242, 243 КГІК) подаються слідчому судді місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться (зареєстрований) орган досудового розслідування як юридична особа. У разі якщо фактичне місцезнаходження структурного підрозділу органу досудового розслідування відрізняється від зареєстрованого місцезнаходження органу досудового розслідування як юридичної особи, подання та розгляд клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження здійснюється виключно слідчим суддею місцевого суду за зареєстрованим місцезнаходженням органу досудового розслідування, як юридичної особи.

Відповідно до пункту 1 розділу 1 Положення про органи досудового розслідування національної поліції України, затвердженого наказом Міністерства внутрішнім справ Україна від 06.07.2017 р. № 570 органи досудового розслідування відділів та відділень області є структурними підрозділами Головного управління Національної поліції в Черкаській області (м. Черкаси, вул. Смілянська, 57).

Тому суддям Придніпровського районного суду м. Черкас доведеться розглядати значну кількість клопотань слідчих та, або прокурорів по кримінальних провадженнях, по яких проводиться досудове розслідування слідчими підрозділами органів Національної поліції всієї Черкаської області.

З даного приводу 14 березня 2018 року в актовій залі Прокуратури Черкаської області відбулася робоча нарада у форматі «круглого столу»,  присвячена обговоренню актуальних питань розгляду клопотань слідчих та, або прокурорів про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, залучення експертів, надання дозволів на проведення обшуків тощо, у зв’язку зі змінами до КПК України, які набирають чинності після 15.03.2018 року та щодо можливого впровадження обміну електронними копіями документів між прокуратурою Черкаської області, Черкаською місцевою прокуратурою та Придніпровським районним судом м. Черкаси.

Нараду проводив прокурор Черкаської області – Сергій Овчаренко.

Також, на нараді були присутні заступники прокурора області: Юрій Ковтун, Олександр Мироненко, Віктор Носенко, керівники Черкаської, Звенигородської, Золотоніської, Смілянської та Уманської місцевих прокуратур: Сергій Шелудяков, Дмитро Пархоменко, Валентин Танцюра, Володимир Яценко, Роман Павленко та керівники структурних підрозділів прокуратури області: Руслан Шмітько, Юлія Пасічна, Юрій Заплотинський, Сергій Пидорич, Василь Сухомодренко, Андрій Замотайло, Руслан Криворучко, Сергій Іванов, Валерій Барбаш, Ірина Швець, Інна Никончук, Анна Володіна, Галина Синельникова, Юлія Катернога, Сергій Ахмедов та Вікторія Шарапа.

До участі у роботі наради були запрошені: голова Придніпровського районного суду м. Черкаси Віктор Угорчук, керівник апарату Придніпровського районного суду м. Черкаси Леся Дзюман, начальник ТУ ДСА України у Черкаській області Світлана Шевченко та завідувач сектором організаційного забезпечення діяльності судів та судової статистики ТУ ДСА України у Черкаській області Тетяна Копитіна, начальник ГУНП в Черкаській області Валерій Лютий, заступник начальника-начальник слідчого управління ГУНП в Черкаській області Валентин Кожухівський.

В рамках круглого столу Голова Придніпровського районного суду м. Черкаси Віктор Угорчук окреслив основні проблемні питання, які можуть виникнути в процесі взаємодії правоохоронних органів, судових органів та органів прокуратури в умовах законодавчих змін та запропоновано можливі варіанти оптимізації процесу розгляду клопотань слідчих та, або прокурорів про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, залучення експертів, надання дозволів на проведення обшуків тощо у встановлені строки, які забезпечуватимуть ефективність судочинства та гарантії прав громадян на судовий захист.

Керівник апарату Придніпровського районного суду м. Черкаси Леся Дзюман презентувала програму впровадження електронного обміну копіями документів між органами прокуратури та Придніпровським районним судом м. Черкаси, як одного з шляхів підвищення ефективності взаємодії в умовах законодавчих змін. В свою чергу начальник ТУ ДСА України у Черкаській області Світлана Шевченко підтримала запропонований варіант вирішення проблем взаємодії суду та правоохоронних органів та підтвердила готовність управління всіляким чином сприяти забезпеченню реалізації вказаної програми.

На завершення заходу, учасники наради обмінялися думками з приводу озвученої інформації, та висловили сподівання, що спільними зусиллями законодавчі зміни будуть гідно запровадженні в реальність.