flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги громадян! Відповіді на найпоширеніші питання, які на протязі 15 березня 2018 року надходили до суду у зв’язку з набранням чинності змін до Кримінального процесуального кодексу України

19 березня 2018, 17:02

У зв’язку з набранням чинності змін до Кримінального процесуального кодексу України (далі КПК), внесеними згідно Закону України №2147-VIII від 03.10.2017, Придніпровський районний суд м. Черкаси вважає за необхідне надати відповіді на найпоширеніші питання від громадян, які на протязі 15 березня надходили до суду: 

Чи потрібно родичам померлого особисто звертатися до суду за отриманням будь-якого «дозволу на поховання»?

  • Ні, не потрібно. Перелік документів, необхідних для поховання, не змінився. Змінився лише орган, який у визначених законом випадках приймає рішення про призначення експертизи.

Чи правда, що у зв’язку з набранням чинності змін до Кримінального процесуального кодексу України з поховання померлого у всіх випадках не може бути здійснено без ухвали слідчого судді про призначення експертизи?

  • Ні, не правда. Призначення експертизи слідчим суддею стосується виключно кримінальних проваджень, по яким здійснюється досудове розслідування.

Протягом якого часу слідчий суддя розгляне клопотання про призначення експертизи? Чи не буде затягування розгляду цього питання?

  • За змістом частини третьої статті 244 КПК - клопотання про призначення експертизи розглядається слідчим суддею не пізніше п’яти днів із дня його надходження до суду. В той же час вказаний строк є загальним для різних видів експертиз (судово-медичних, почеркознавчих, авто-технічних, економічних тощо). У випадку коли необхідно призначити судово-медичну експертизу для визначення причини смерті, робота Придніпровського районного суду м. Черкаси буде організована таким чином, щоб розглянути клопотання у найкоротші строки.

 

Чи потрібно тепер всім слідчим Черкаської області звертатися за призначенням експертизи виключного до одного суду – Придніпровського районного суду м. Черкаси?

  • Ні. Відповідно до частини третьої статті 244 КПК, - клопотання про призначення експертизи розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування. Це означає, що, наприклад, слідчий з м. Умань буде звертатися із клопотанням про призначення експертизи до Уманського міськрайонного суду, а слідчий із м. Золотоноші до Золотоніського міскрайонного суду Черкаської області.

Чи повинні громадяни сплачувати грошові кошти за призначення слідчим суддею експертизи?

  • Ні. Жодних коштів сплачувати не потрібно, а вимоги будь-яких осіб чи організацій щодо вчинення таких дій є незаконними.