flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВЕРХОВНИЙ СУД ЗМОЖЕ З 1 СЕРПНЯ ЗВЕРТАТИСЯ ДО ЄСПЛ ДЛЯ КОНСУЛЬТАЦІЙ У СПРАВАХ ПРО ЗАХИСТ ПРАВ ЛЮДИНИ

17 квітня 2018, 11:06

Протокол № 16 до Європейської конвенції з прав людини, що дозволяє національним судам отримувати у ЄСПЛ  консультації у справах про захист прав людини, вступить у дію 1 серпня 2018 року. Про це інформує прес-служба ЄСПЛ.

Протоколом № 16 до Конвенції, який Україна ратифікувала у жовтні 2017 році, визначено, що він набирає чинності в перший день місяця, що настає після закінчення тримісячного строку від дати, коли десять Високих Договірних Сторін Конвенції висловили свою згоду на обов’язковість для них цього Протоколу згідно з положеннями статті 7.

Згідно з Протоколом, національні суди країн, що ратифікували протокол, можуть звертатися до ЄСПЛ з клопотанням про надання їм консультативних висновків стосовно питань, пов’язаних із тлумаченням та застосуванням прав і свобод, встановлених цією Конвенцією та її протоколами. Суди можуть звертатися до ЄСПЛ з проханням про надання їм консультативних висновків виключно щодо справ, які перебувають у їхньому провадженні. 

При цьому у разі звернення національних судів до суду, вони повинні надати відповідну правову та фактологічну інформацію щодо справи, яка перебуває на розгляді. Рішення ЄСПЛ будуть обгрунтованими і не матимуть обов'язкової сили.

В Україні найвищим судом, який зможе звертатися до Європейського суду з прав людини за консультативними висновками, є Верховний Суд.

Вступ у дію протоколу став можливим після його ратифікації Францією – 10 країною, що схвалила його. 

Джерело: http://ukrainepravo.com/news/ukraine/yespl-konsultuvatyme-vyshchi-natsionalni-sudy-u-spravakh-pro-zakhyst-prav-lyudyny-/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook&utm_campaign=українське%20право