flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відновлення довіри до суду

25 травня 2018, 13:16

 Всім відомо, що саме  суди, є єдиними, та  найважливішими гарантами індивідуальних прав та соціальної справедливості. Як би ми не ставилися до судової системи в нашій країні, треба визнати, що в цивілізованому світі не існує іншого, більш справедливого способу вирішення суперечок між людьми, ніж звернення до незалежного арбітру – суду. Суд покликаний не тільки визначати провину людини та її міру, а й захищати громадян від будь-якого посягання – чи то з боку держави, чи у стосунках між людьми.

Сьогодні про суди і суддів  ведеться дуже багато різноманітних розмов, і у повсякденному житті, і з екранів телевізору, і з уст можновладців.  Ця тема стала дуже актуальною.  Звідусіль подається  багато інформації, яка  іноді надає  пересічним громадянам  певні негативні   уявлення щодо судової системи: це й недовіра громадськості до суду, корумпованість суддів, неможливість справедливого рішення, тощо. Про те, що насправді  відбувається в  суді як саме твориться правосуддя, знають лише  ті, хто сам  звертався до суду та пройшов судовий процес.  Цікаво, що серед людей, що зверталися до суду та пройшли судовий процес, завжди  буде дві сторони: ті хто виграє справу – задоволені, ті хто програє – незадоволені роботою суду та внаслідок цього дуже часто в останніх складається думка про несправедливість суду, яка підігрівається новинами зі ЗМІ. Звичайно, судова система є недосконалою і  потребує реформ, змін на краще. Суд повинен стати незаангажованою третьою стороною, яка законними методами буде задовольняти  потребу суспільства в особливій процедурі розв’язання суперечок. Найважливішим кроком до цього є відновлення довіри  людей  до суду,   і наш суд намагається прямувати в цьому напрямку шляхом відкритості та прозорості у своїй діяльності.

На даний час працює веб-портал Судова влада, на якому наш суд має свою офіційну сторінку  https://pp.ck.court.gov.ua/sud2314/ . На нашій сторінці усі відвідувачі можуть отримати  корисну інформацію для себе: реквізити для сплати судового збору, зразки заяв для звернення до суду, списки контактних телефонів та розпорядок роботи суду тощо.

Є можливість бачити списки справ, призначених до розгляду, списки поданих апеляційних скарг  та багато іншої цікавої інформації. Також,   для  учасників судового процесу запроваджено систему надсилання судової повістки у вигляді SMS-повідомлень. Судові повістки  надсилаються  на телефонний номер, зазначений у заявці учасника судового провадження.  Для цього  він подає до суду заявку   про отримання судової повістки в електронній формі за допомогою SMS-повідомлення у відповідній справі.  Це запровадження  дуже  зручне для громадян, а також  в суді існує система відеоконференцзв’язку сторони, інші учасники судового процесу, які не мають можливості з’явитись в судове засідання, у зв’язку з перебуванням в іншому населеному пункті або з інших підстав, можуть подати клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, з усіма правами та обов’язками, передбаченими відповідним процесуальним законодавством.

Для того, щоб громадяни мали доступ до інформації, в холі суду встановлено інформаційні стенди, де зазначено реквізити рахунків, розміри судового збору, графік роботи, зразки заяв та інша публічна інформація.

Слід зазначити, що здійснення судочинства нерозривно пов’язане з питанням організації роботи суду.  Це включає в себе організацію роботи апарату, планування в суді, здійснення контролю за виконанням запланованих заходів, проведення зборів, нарад суддів, узагальнення судової практики, ведення судової статистики, діловодства та архівної справи, роботу з кадрами, розгляд звернень громадян, забезпечення доступу до публічної інформації, матеріально-технічне забезпечення.

Колектив Придніпровського районного суду м. Черкаси завжди радий спілкуванню із представниками ЗМІ та готовий докладати зусиль для покращення комунікації з громадськістю адже переконані, що суд повинен працювати для людей, бути відкритим, доступним.  Працівники суду у повному обсязі намагаються реалізувати принцип максимальної інформаційної відкритості та забезпечення доступу до правосуддя, що є запорукою відновлення довіри  громадян до суду та зміцнення авторитету судової влади. Ми завжди відкриті для діалогу з представниками засобів масової інформації та запрошуємо їх до співпраці!

З повагою, керівництво суду!