flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Уроки справедливості» - новий соціальний проект

14 грудня 2018, 10:43

Діти — це завтрашні судді наші, це критики наших поглядів, діянь, це люди, які йдуть у світ на велику роботу будівництва нових форм життя (Народна мудрість).
В рамках проведення Всеукраїнського тижня права, з ініціативи Придніпровського районного суду м. Черкаси у навчальних закладах, а саме: Черкаській загальноосвітній школі № 12, Черкаській загальноосвітній школі № 11 (11.12.2018), Черкаській спеціалізованій школі № 17, Першій міській гімназії (12.12.2018), Черкаській спеціалізованій школі № 18, Черкаській гімназії № 31 (13.12.2018) – проведено «Урок справедливості». 
Навчальні заняття відбулися серед учнів 4-х класів, загальна чисельність дітей, охоплених заходами – 429 осіб.
«Уроки справедливості» проведено за участі судді-спікера Придніпровського районного суду м. Черкаси – В’ячеслава Піковського (модератор занять), керівника апарату – Леся Дзюман, помічника судді – Ксения Озеран, консультанта – Яна Николаевна та провідного спеціаліста – Татьяна Цюра
Розпочиналися уроки тим, що В’ячеслав Піковський ознайомив дітей з основними завданнями суду. Суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, які є частиною національного законодавства – зауважив суддя-спікер. Пояснив, що у зв’язку з існуванням психологічної багатоманітності характерів людей та наявності інших супутніх чинників, між людьми виникають складні життєві ситуації.
Вони по-різному сприймають ті чи інші обставини, що тягне за собою виникнення множинності точок зору на правовідносини, що утворюються. Суддя роз’яснив, що існує певний порядок вирішення спорів по категоріях, який чітко визначений процесуальним законодавством України. Особливе зацікавлення учнів було помітним, коли модератором наводилися конкретні приклади шляхів вирішення спорів з судової практики.
Між учнями та працівниками суду відбувалося невимушене спілкування, діалог був досить цікавим та змістовним.
Найбільш цікавими були презентація нового мультфільму про суд, знятого в рамках грантового проекту «Підвищення обізнаності дітей з діяльністю судів» за підтримки Програми USAID «Нове правосуддя» та обговорення після перегляду твору кіномистецтва.
Суддею-спікером модельовано ситуації, в яких школярі спробували себе у ролі суддів, висловлювали свої аргументи щодо шляхів справедливого вирішення спорів.
Наприкінці уроків, учні ділилися своїми позитивними враженнями, а суддя-спікер – відповів на запитання учнів.
Леся Дзюман наголосила на важливості проведення навчань в такому форматі, адже вони сприяють формуванню правосвідомості учнів. Крім того, висловила вдячність адміністрації шкіл за сприяння в організації навчальних занять, а також сподівання на наступні цікаві та тематично – наповнені зустрічі, які мають велику соціальну та суспільну цінність.

За активну участь, високий рівень організації та взаємодії під час проведення вищевказаних правоосвітніх заходів - вручено Подяки за підписом в. о. голови Придніпровського районного суду м. Черкаси Владислава Шиповича.

Фото за посиланням