flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся міжнародний науково-практичний семінар в рамках Проекту «Відкритий суд»

21 грудня 2019, 10:30

20 грудня 2019 року в місті Києві пройшов міжнародний науково-практичний семінар “Транспарентність та верховенство права в Україні”, організований ГО «Відкрита Україна» спільно з провідними університетами Сполучених Штатів Америки – Columbia University, Northwestern University, University of California, Berkeley and Sociology Group.

Участь у семінарі взяли судді, прокурори, адвокати, представники наукової спільноти України та США, Посольства США в Україні, міжнародних організацій. Придніпровський районний суд м. Черкаси представив суддя - Сергій Дунаєв.

Метою проведення заходу було обговорення питань визначення впливу відеофіксації і транспарентності в цілому на дотримання процесуальних норм та етичних вимог усіма учасниками судового процесу, а основним тематичним наповненням - стали результати проведення наукового соціологічного дослідження та розробка критеріїв оцінки ефекту відеофіксації судових засідань у кримінальних провадженнях (під час судового розгляду питань про застосування запобіжних заходів).

Дискусія учасників - правників стосувалася важливих аспектів впливу відеофіксації судових засідань на процес відправлення правосуддя, що дисциплінує учасників судового процесу, сприяє дотриманню вимог процесуального законодавства та норм професійної етики, підвищенню авторитету суду і довіри до нього в суспільстві.

Варто вказати, що за останні роки, в рамках Проекту «Відкритий суд» відбулося понад 100 міжнародних та національних подій високого рівня, за участю президентів України, вищих посадових осіб, дипломатів, послів, уряду та міністрів відповідного напряму, народних депутатів, керівництва судової гілки влади, професійних та громадських організацій. Заходи проводяться за партнерства між Проектом ЄС, ГО "Відкрита Україна" (Проект "Відкритий Суд"), Асоціації адвокатів України, Асоціації правників України.

Інформаційно:
За наслідком Революції Гідності 2015 року в Україні було введено в дію інноваційне законодавство у сфері судочинства, яким передбачено можливість здійснення відеофіксації судових засідань без необхідності отримання окремого дозволу судді. На початку 2015 року засновано проект «Відкритий суд», головною особливістю якого є відеофіксація судових засідань у кримінальних, цивільних, господарських, адміністративних справах, а також у справах про адміністративні правопорушення, їх оприлюднення та використання у цілях судової реформи. Проект не має аналогів у інших країнах світу.
Станом на 2019 рік здійснено відеофіксацію понад 7000 справ, які розглядалися у сотнях судів різних рівнів у всіх областях України. Відеозаписи належно зберігаються та упорядковуються за типом судочинства і справи, предметом спору, оприлюднюються у вільному доступі в мережі Інтернет.
Проект «Відкритий суд» послідовно визнається громадськістю та вищими посадовими особами держави, як такий, що є одним з найбільш важливих проектів України, спрямованих на утвердження верховенства права.

 

За повідомленням

пресслужби суду