flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вивчали особливості застосування електронних доказів

14 лютого 2020, 13:22

В період з 04 по 07 лютого 2020 року Національною школою суддів України для суддів кримінальної спеціалізації Харківської, Сумської, Полтавської та Луганської областей, проводився чотириденний навчальний тренінг з питань кіберзлочинності та застосування електронних доказів. 
Навчальний захід проводився у співпраці з Проектом боротьби з кіберзлочинами CyberEast, започаткованим під егідою Ради Європи та Європейського Союзу.
Участь у вказаному вище тренінгу брав суддя-спікер Придніпровського районного суду м. Черкаси – В’ячеслав Піковський.

Вітальними словами захід відкрили директор Тестологічного центу Національної школи суддів України - Валентина Ємельянова, директор Харківського регіонального відділення - Валентина Коржик та менеджер проекту Ради Європи та Європейського Союзу “CyberEast” - Гіоргі Джохадзе.
Розпочато тренінг зі знайомства учасників, яке передбачало вступні пояснення щодо сутності тренінгу, методології його проведення та навчальних цілей, пленарного обговорення учасниками своїх очікувань, досвіду застосування електронних доказів.
Мета навчання: надати можливість суддям покращити обізнаність у сфері кібербезпеки, протидії кіберзлочинам та використання електронних доказів.
Тренери Ради Європи Бранко Стаменковіч та Захід Джаміль під час заходу обговорювали із суддями такі питання: 
- загрози, тенденції та виклики кіберзлочинності;
- вступ до технологій;
- ідентифікація підозрюваних у мережі Інтернет;
- законодавство про кіберзлочинність:Будапештська конвенція про кіберзлочинність – процесуальний та матеріальний аспекти;
- законодавство України про боротьбу з кіберзлочинністю;
- електронні докази:практика та процедура;
- фінансові розслідування;
- взаємна правова допомога;
- публічно-приватне партнерство;
- кримінальні грошові потоки онлайн та їх типології.
Опанування навчального матеріалу відбувалося у формі окремих Сесій. Варто відзначити високий рівень організації навчання та його цікаве тематичне наповнення.

Учасники вирішували поставлені тренерами практичні завдання після здобуття теоретичних знань за час тренінгу.
В’ячеслав Піковський зауважив, що участь у навчанні такого формату – є дуже корисним і цікавим досвідом, оскільки життя не стоїть на місці, злочинність збільшується, зокрема, і в кіберпросторі. Детальне вивчення Будапештської конвенції про кіберзлочинність – є практичним досвідом, так як її застосування можливе вже завтра в умовах сьогодення.
Насамкінець відбулося обговорення спільних вражень від заходу між учасниками та тренерами, урочисте вручення Сертифікатів та спільна фотосесія.

Преслужба суду