flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

День вишиванки в Україні

21 травня 2020, 17:35

Шановні, колеги та друзі!

Щиро вітаю усіх вас з неповторним святом самобутньої, барвистої української культури – з Днем вишиванки! У культурі будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. В Україні таким символом є вишиванка – своєрідний унікальний код українського етносу із зашифрованими оберегами, символами та знаками. Вишиванка – наша національна святиня. Вона символізує зв’язок поколінь, будить високі патріотичні почуття в серці кожного українця. Вишиту сорочку, вишитий рушник передають з роду в рід, зберігають як безцінну реліквію.

Щороку, в третій четвер травня відзначається це самобутнє свято, яке є самодостатнім, оскільки не прив'язане до жодного державного чи релігійного. У 2020 році День вишиванки припадає на 21 травня. У цей день кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку. Святкування визначено у робочий день, щоб підкреслити, що вишиванка є органічною частиною життя українців, а не вдягається тільки для особливих святкових подій. Бажаю, щоб українська вишиванка охороняла вас, благословляла на щасливе життя та служіння Україні. Мудрість і сила тисячолітньої традиції дає нам натхнення до праці та боротьби. Щиро зичу укріплення української ідентичності заради процвітання нашої держави.

З повагою

В.о. голови Придніпровського районного суду м. Черкаси                                                                                                                 Віктор Угорчук

 

Інформаційно: Всесвітній день вишиванки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. З одного боку це молоде свято, яке започаткувала у 2006 році студентка Чернівецького національного університету Леся Воронюк. Однак, традиція вшановувати вишиванку сягає часів Трипільської цивілізації. Відзначення Дня вишиванки дуже швидко стало популярним в Україні та світі.